Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z oliwą i czarną porzeczką

Coś szybkiego i smacznego, gdy lodówka świeci pustakami a zjadłoby się coś słodkiego ;) Chętnie podzielę się kawałeczkiem :)

Ciasto z oliwą i czarną porzeczką


Składniki:

 

  • ok 300g mąki
  • 1.5 łyżki błonnika owsianego
  • 100ml mleka
  • 70ml oliwy z oliwek
  • 150g cukru
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

+ owoce lub orzechy na wierzch, cukier puder

 

Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka, wsypujemy cukier i miksujemy aż otrzymamy jasną, puszystą masę.


Wlewamy pomału oliwę, mleko i dokładnie ale delikatnie mieszamy.


Wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i błonnikiem.

Mieszamy.


Przelewamy ciasto do małej formy (u mnie silikonowa, w kształcie kwiatka), posypujemy porzeczkami lub, jak kto woli, innymi owocami tudzież orzechami i pieczemy około 40 minut w 190st.


Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.


Ciasto z oliwą i czarną porzeczką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak