Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto szachownica z pianką.

Tak się złożyło ,że gdy zapowiedzą się goście wszystkie pomysły uciekają z głowy. Co tu upiec lub ugotować ? Oto jest pytanie ...

              Szachownica z pianką.

Ciasto szachownica z pianką.

 

                                                  Składniki ; 

Biszkopt jasny

8 łyżek mąki pszennej

7 łyżek cukru

5 jajek

Biszkopt ciemny

8 łyżek mąki pszennej

7 łyżek cukru

5 jajek

2 łyżki kakao

 

Dodatkowo;

1 krem karpatka

1,5 kostki margaryny

1 opakowanie śnieżki instant

1 galaretka wiśniowa na piankę

 oraz jedna galaretka wiśniowa do polania.

 

Ciasto szachownica z pianką.

 

Sposób wykonania:

Biszkopty robimy tak samo tylko dosypujemy do ciemnego kakao.

A więc:

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno z 2 łyzkami cukru.Żółtka ucieramy z resztą cukru.

Do białek wlewamy masę jajeczną,  a pod koniec wsypujemy mąkę .

Delikatnie mieszamy. Przelewamy do blaszki o wymiarach 26 x 32 i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 15 minut.

Jasny biszkopt po upieczeniu i przestudzeniu przekrawamy na pół.

Ciemny zostawiamy nieprzekrojony.

Układamy biszkopty na sobie i ostrym nożem kroimy na 2 cm  pasy.

Rozdzielamy je od siebie. Układamy w blaszce , w której się piekły na przemian jasny ciemny.

              Ciasto szachownica z pianką.

 

Przygotowujemy krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu.

Po  lekkim przestudzeniu miskujemy   z 1,5 kostki margaryny.Połowe kremy wylewamy na paski biszkopta ,przykrywamy kolejnymi paskami kładząć ciemny na jasny ,a jasny na ciemny.

Przykrywamy resztą masy karpatkowej i znów układamy paski ciasta.

Mi pozostały tylko jasne więc przykryłam jasnymi.

 

PIANKA;

Śnieżkę miskujemy z mlekiem wg przepisu na opakowaniu.

Wcześniej rozpuszczamy galaretkę w szklance wody.

Gdy zaczyna tężeć wlewamy do śnieżki , odstawiamy na chwilę, a następnie już tężęjaca przelewamy na ciasto. 

Wstawiamy do lodówki.

Drugą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody, studzimy.

Tężęjącą  galaretką polewamy po piance.

 

Chłodzimy około 2 godzin.

 

 

 

Ciasto szachownica z pianką.

 

I tak w sposób eksperymentalny powstało to ciasto.

Smakowało wyśmienicie.  Jak zwykle szwagier zabrał sobie do domu...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak