Ciasto drożdżowe z kruszonką
Drożdzowe ciasto z kruszonką .
Ciasto mięciutkie ,puszyste i bardzo smaczne. Kiedyś,w dzieciństwie zjadłabym go z kubkiem swojskiego mleka prosto od krowy, a teraz zostaje tylko kupne. To były czasy.
Ale do przygotowania takiego ciasta nie potrzeba dużo wysiłku w wyrabianiu, tylko trochę chęci i ciepłego miejsca gdzie ciasto mogłoby wyrosnąć .
Składniki :
20 g drożdży świeżych w kostce
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
2 jajka kurze
50 g margaryny rozpuszczonej i przestudzonej
odrobina soli
KRUSZONKA;
25g margaryny w kostce
1 łyżka cukru
1/2 szklanki mąki.
Tłuszcz do formy i mąka do posypania tej formy.
W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże dodając 1 łyżkę cukru.
Odstawiamy do podrośnięcia rozczynu.
Następnie w misce mieszamy mąkę z solą resztą cukru i 1 jajkiem i jednym żółtkiem.
Białko odstawiamy, gdyż będzie nam potrzebne do smarowania ciasta.
Do mąki dodoajemy wyrosniety rozczyn, mieszamy. Pod koniec wyrabiania dolewamy przestudzoną margarynę .
Wyrabiamy ciasto mikserem z końcówkami tj .na zdjęciu.
Po wyrobieniu odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce np. przy piecu CO lub koło grzejnika.
Gdy ciasto wyrośnie wykładamy do tortownicy o średnicy 22 cm posmarowanej margaryną i posypaną mąką.
Smarujemy ciasto białkiem.
Z margaryny, cukru i mąki zagniatamy kruszonkę .
Posypujemy nią po cieście.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 40 minut.