Ciasto drożdżowe
Składniki:
1/2 kg mąki
1 szklanka ciepłego mleka
4 łyżki oleju
4 łyżki cukru
2 jajka
szczypta soli
1/2 kostki drożdży
Kruszonka:
1 żółtko
1/2 szklanka cukru
1 szklanka mąki
4 łyżki oleju
Dodatkowo:
śliwki ze słoika lub świeże
W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże.Dosypujemy 1 łyżkę cukru i dokładnie mieszamy.
Ostawiamy na 10 minut.
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy reszte cukru, wlewmy olej i dodajemy szczyote soli. Dokładnie mieszamy. Dosypujemy mąkę . Wlewamy wyrośniety rozczyn.
Dokładnie wyrabiamy około 15 minut.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie wykładamy ciasto do blaszki 25 cm X 30 cm.
Na wierzch nakładamy śliwki.
Ze składników na kruszonkę szybko zagniatamy tak by powstały grudki.
Posypujemy dokładnie po śliwkach.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 45 minut.
Doskonałe ciasto na pogaduchy i z kubkiem ciepłego mleka. Polecam.