Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe, uda się czy się nie uda?

Ciasto drożdżowe gościło w moim rodzinnym domu już bardzo długo. Od kiedy pamiętam robiła je moja babcia. Teraz robię je i ja. Mam nadzieję , że kiedyś będą je robiły moje córki.

Ciasto drożdżowe, uda się czy się nie uda?

 

                                                                     Ciasto drożdżowe

Składniki:

1/2 kg mąki

1 szklanka ciepłego mleka

4 łyżki oleju

4 łyżki cukru

2 jajka

szczypta soli

1/2 kostki drożdży

 

Kruszonka:

1 żółtko

1/2 szklanka cukru

1 szklanka mąki

4 łyżki oleju

 

Dodatkowo:

śliwki ze słoika lub świeże

 

W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże.Dosypujemy 1 łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. 

Ostawiamy na 10 minut.

Do  miski wbijamy jajka, wsypujemy reszte cukru, wlewmy olej i dodajemy szczyote soli. Dokładnie mieszamy. Dosypujemy mąkę . Wlewamy wyrośniety rozczyn.

Dokładnie wyrabiamy około 15 minut.

Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie wykładamy ciasto do blaszki 25 cm X 30 cm.

Na wierzch nakładamy śliwki.

Ze składników na kruszonkę szybko zagniatamy tak by powstały grudki.

Posypujemy dokładnie po śliwkach.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 45 minut.

 

Ciasto drożdżowe, uda się czy się nie uda?

Doskonałe ciasto na pogaduchy i z kubkiem ciepłego mleka. Polecam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak