Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe- Brownies

Przedstawię dzisiaj przepis na moje ulubione czekoladowe ciasto. Ciasto z wilgotnym środkiem i chrupiącą skorupką z wierzchu. Jednym słowem- BROWNIES :)

Ciasto czekoladowe- Brownies

Wiadomo, że do upieczenia ciasta potrzebujemy jakiegoś naczynia. Pochwalę się moim całkiem świeżym nabytkiem.. Blacha do pieczenia 3w1. Składa się z blachy z wyjmowanym dnem, porcjonera i stojaka.

Ciasto czekoladowe- Brownies

 

Przed pieczeniem blachę i porcjoner trzeba dokładnie natłuścić. Wlać ciasto do blachy, dokładnie rozprowadzić, umieścić porcjoner i piec. Ciasto po upieczeniu troszkę przestudzić, usunąć porcjoner i poczekać aż ciasto całkowicie ostygnie. Wtedy stawiamy na blacie stojak i na ten stojak przenosimy blachę, obudowa blachy zostanie na blacie, a wyjmowane dno z naszym pięknym ciastem będzie stało na stojaku. W ten oto prosty sposób otrzymujemy ciasto pokrojone na idealne, identyczne porcje. Do tego nie mamy żadnych problemów z wyjęciem ciasta z blachy, same plusy :) Jestem bardzo zadowolona z mojego zakupu. Zrobiłam już kilka ciast w tej blaszce. Pierwsze było czekoladowe ciasto. Przepis pochodzi z książeczki z przepisami dołączonej do blaszki.

 

 

 

Ciasto czekoladowe

 

Składniki:

125g masła

300g cukru- zdecydowanie za dużo! Wzięłam połowę, czyli 150g i ciasto była wystarczająco słodkie.
2 krople aromatu waniliowego, z braku wzięłam 1 opakowanie cukru waniliowego

3 jajka

200g dobrej, gorzkiej czekolady

100g mąki

szczypta soli

½ łyżeczki proszku do pieczenia

kilka truskawek do dekoracji (to był mój pomysł)

 

Wykonanie:

Czekoladę połamaną na kawałki i masło włożyć do rondelka i roztopić na niewielkim ogniu, następnie ostudzić.

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Ciągle miksując wlewać roztopioną czekoladą z masłem (zostawić odrobinę do ozdobienia gotowego ciasta). Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Wymieszać łyżką wpuszczając dużo powietrza do środka.

Gotową masę przelać do blaszki i piec w 180 stopniach ok 30 minut.
Po ostudzeniu na każdym kawałku ciasta umocować plasterek truskawki za pomocą kropli roztopionej czekolady.

Ciasto czekoladowe- Brownies

Na zdjęciu gotowe ciacho, a na drugim planie moja ciekawska córeczka :)

Koper 29.05.2011 14:49
Blaszkę kupiłam w Rossmanie, oglądałam ją w grudniu, ale kosztowała coś ok 80 zł, stwierdziłam, że za droga, ale wiosną była w promocji, kupiłam ją za jakieś 35 zł z tego co pamiętam.
stokrotka 29.05.2011 11:24
A gdzie można nabyć taką blaszkę
Karolina92 29.05.2011 10:50
ciasto rewelacja! a blaszka - pozazdrościc :)
borgia 29.05.2011 10:16
A kuku... :) Ale masz fantastyczną blaszkę!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak