CIASTA BEZ PIECZENIA - ZBIÓR SMACZNYCH PRZEPISÓW

Opublikowano: 24.02.2016
Autor: paulette17
CIASTA BEZ PIECZENIA -  ZBIÓR SMACZNYCH PRZEPISÓW
Ciasta bez pieczenia to alternatywa dla ciast pieczonych. Ich zaletą jest to, że nadają się na każdą okazję, są wygodą i oszczędnością :) Można przygotować jest w prosty sposób jak i w ten trudniejszy.

Ciasta bez pieczenia to ciasta, które można wykonać bez użycia piekarnika. Są szybkie, tanie i nadają się na każdą okazję. Szczególnie sprawdzają się latem, w bardzo upalne dni, kiedy "zżera nas pragnienie" lub kiedy mamy zbyt mało czasu, by stworzyć coś bardzo pracochłonnego i wymyślnego. Ciasta mogą być bardzo słodkie, nie za słodkie, orzeźwiające, kwaśne, z owocami i z każdym dodatkiem jaki lubimy. Wszystko zależy od naszego gustu, od tego co najbardziej nam smakuje. Tworzenie tak wielu różnorodnych smakołyków z kilku zwyczajnych składników jest w dużej mierze zasługą odpowiednich proporcji.

 


WAGA I MIARY:


Odmierzanie płynów:
1 i 1/4 ml - 1/4 łyżeczki
2 i 1/2 ml - 1/2 łyżeczki
5 ml - 1 łyżeczka
20 ml - 1 łyżka stołowa
60 ml - 1/4 szkl.
85 ml - 1/3 szkl.
125 ml- 1/2 szkl.
250 ml - 1 szkl.
500 ml - 2 szkl.
1 l - 4 szkl.

PRZELICZNIK MIAR KUCHENNYCH:

 

PRODUKTY ŁYŻECZKA 5 ML. ŁYŻKA 15 ML. SZKLANKA 250 ML.
cukier puder 3.5 g. 10 g. 170 g.
cukier 5 g. 15 g. 220 g.
kakao 2.5 g. 8 g. 130 g.
płatki owsiane 3 g. 10 g. 162 g.
wiórki kokosowe 2 g. 6.5 g. 110 g.
woda 5 g. 15 g. 250 g.
mleko 5 g. 15 g. 250 g.
olej 4.5 g. 14 g. 230 g.

śmietana

4.5 14 g. 230 g.

miód

7 g. 25.5 g. 360 g.

masło

5 g. 14 g. 237 g.

 

KATEGORIA I - KLASYKA


TIRAMISU BEZ JAJEK

CIASTA BEZ PIECZENIA -  ZBIÓR SMACZNYCH PRZEPISÓW
Moje ulubione ciasto bez pieczenia. Kremowe, delikatne i kawowe.
Dodatek alkoholu to doskonałe połączenie. Moja wersja jest bez jajek, na szybkiego.
Każdy może zrobić taki szybki deser a już potem delektować się pysznym smakiem.
Składniki:
- biszkopty podłużne 1 opakowanie
- śmietana kremówka 500 ml.
- serek mascarpone 250 gram
- cukier puder 3 łyżki
- likier kawowy 2 łyżki
- kawa rozpuszczalna 1 łyżka
- woda ciepła 1 szkl.
- kakao do posypania 1-2 łyżki
Metoda:
1. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i wymieszać szpatułką. Dodać likier i ponownie wymieszać.
2. Kawę zalać wodą - wymieszać. Biszkopty ułożyć w formie podłużnej. Każdy biszkopt nasączyć kawą ( ja po 1.5 łyżce nasączyłam każdy biszkopt ).
3. Połowę kremu wyłożyć na biszkopty. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów. Nasączyć kawą. Wyłożyć resztę kremu. Na wierzch kremu przez sitko przesiać kakao. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

KATEGORIA II - SERNIKI

SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

CIASTA BEZ PIECZENIA -  ZBIÓR SMACZNYCH PRZEPISÓW
Ten sernik to istny kusiciel ! Nie można koło niego przejść spokojnie. Zachwyca barwami, smakiem, świeżością. Jest cudowny. Rozpływa się w ustach.
Składniki:
Spód:
- herbatniki pełnoziarniste - 1 opakowanie (200 g.)
- słone herbatniki - 1/2 opakowania (90 g. )
- masło - 100 gram
- kakao - 2 łyżki
Masa I:
- twaróg - 500 gram
- cukier puder - 1 łyżka
- cukier waniliowy - 1 opakowanie
- sok z cytryny - 1 łyżka
- banan - 2 szt.
- truskawki świeże - 10 szt.
- jogurt naturalny - 3 łyżki
- żelatyna - 2 łyżki ( z górką )
- woda ciepła - 3 łyżki
Masa II:
- truskawki - 3 i 1/2 szkl. (mrożone)
- galaretka truskawkowa - 2 opakowania
- woda - 500 ml.
Przybranie:
- truskawki świeże
- borówki
Polewa:
- czekolada gorzka - 3 kostki
- mleko - 2 łyżki
- masło - 1 łyżka
Metoda:
1. Herbatniki i słone herbatniki zmielić blenderem lub młynkiem. Masło roztopić i dodać do masy herbatnikowej. Dokładnie wymieszać. Powinna być konsystencja mokrego piasku. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
2. Formę 25x11 cm wyłożyć folią spożywczą. Następnie wyłożyć jasny spód. Na jasny spód wyłożyć ciemny spód. Wyrównać i ugnieść. Wstawić do lodówki.
3. Twaróg umieścić w malakserze z ostrymi ostrzami. Dodać cukry, pokrojone w plastry banany, sok z cytryny oraz jogurt. Dokładnie zmiksować na gładką masę. Żelatynę zalać ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia. Wstawić do mikrofali na kilka sekund, aby stopniała (nie może dojść do wrzenia, ponieważ wtedy żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Żelatynę dodać do masy twarogowej. Zmiksować. Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki. Dodać do masy twarogowej. Wymieszać szpatułką. Masę wylać na spód ciasteczkowy. Wstawić do lodówki.
4. Galaretki przygotować według wskazówek na opakowaniu (500 ml. wody). Galaretkę odstawić do ostygnięcia. Truskawki lekko rozpuścić w mikrofali. Następnie zmiksować blenderem. Dodać do tężejącej już galaretki. Wymieszać i wstawić do lodówki na noc. Po wyciągnięciu ułożyć na wierzchu pokrojone na pół owoce. Polewa: Czekoladę rozpuścić w rondelku z masłem i mlekiem. Zrobić wzorki na owocach.


SERNIK "LION"

CIASTA BEZ PIECZENIA -  ZBIÓR SMACZNYCH PRZEPISÓW

Jest to odsłona ciasta al'a batonik. Jest to ciasto, sernik i lód 3 w 1. Obłędnie smaczny. Konsystencja sernika jest gładka i kremowa, smak orzechowy, karmelowy i czekoladowy, a także chrupkie orzeszki i ryż preparowany.
Idealny jest mrożony jak i przechowywany w lodówce. Zamrożony można podzielić na porcję i całkowicie zamrozić i odmrozić, kiedy chcemy.
Składniki:
Spód:
- herbatniki kakaowe 250 gram
- masło 120 gram
Masa I:
- ryż preparowany 1 i 1/2 kubka
- mleko 1/4 szkl. mleka
- czekolada mleczna 200 gram
Masa II:
- twaróg chudy 500 gram
- masło orzechowe 300 gram
- mleko skondensowane słodkie 305 ml (jedna mała puszka)
- żelatyna 5 łyżeczek + mleko 1/2 szkl.
- mleko 3/4 szkl.
Wierzch:
- masa krówkowa 4 łyżki
- mleko 100 ml
- kakao ekstra ciemne 2-3 łyżki
- orzechy ziemne posiekane 2/3 szkl.
Metoda:
1. Spód: Herbatniki zmielić w blenderze, robocie lub utłuc wałkiem na miał. Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać do herbatników i wymieszać (powinna powstać konsystencja mokrego piasku ). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać ciasteczka. Dokładnie ugnieść.
2. Masa I: Mleko podgrzać w garnuszku. Dodać posiekaną czekoladę i rozpuszczać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada będzie płynna. Lekko przestudzić i dodać ryż. Wymieszać i wyłożyć na spód.
3. Masa II: W misie umieścić twaróg. Dodać mleko, mleko skondensowane i masło. Dokładnie zmielić blenderem lub robotem kuchennym. Żelatynę rozpuścić w mleku. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzać (nie może dojść do wrzenia, bo straci właściwości żelujące ). Odstawić do wystygnięcia. Dodać do masy serowej i ponownie zmiksować. Masę wylać na warstwę z ryżu preparowanego.
4. Wierzch: Mleko podgrzać w garnuszku. Dodać masę krówkową, cały czas mieszając trzepaczką, aż się rozpuści. Dodać kakao i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Na koniec dodać posiekane orzechy. Całość wylać na masę serową. Sernik owinąć folią i wstawić do zamrażarki na noc.


KATEGORIA III - CIASTA Z KREMEM

KOKOSOWY 3 BIT AL'A PRINCESSA

CIASTA BEZ PIECZENIA -  ZBIÓR SMACZNYCH PRZEPISÓW
Pyszne ciasto, które nie wymaga pieczenia i dość szybko przygotowuje się je. Dodatkowo bardzo szybko znika. Pianka kokosowa zmienia całkiem smak ciasta przypomina princessę kokosową. Jednak każda warstwa ma swój smak i można delektować się każdym kęsem.
Składniki:
Blacha kwadratowa:
- herbatniki 1 op. (200 gram )
- masa karpatkowa 1 op.
- mleko 400 ml.
- masa kajmakowa w puszce 1/2 puszki
- mleko kokosowe w puszce 1 puszka
- cukier waniliowy 1 op.
- czekolada mleczna z orzechami 100 g.
- żelatyna 1 łyżka
- woda 3 łyżki
Metoda:

1. Blachę wyłożyć pergaminem. Ułożyć herbatniki.
2. Masę karpatkową zmiksować z mlekiem na puszystą masę ( wg. opakowania). Wyłożyć połowę masy na herbatniki. Ponownie ułożyć warstwę herbatników. Przykryć resztą masy karpatkowej. Ułożyć herbatniki. Kajmak rozsmarować na herbatnikach.
3. Mleko kokosowe dobrze schłodzić. Następnie otworzyć puszkę i wybrać zgęstniałą białą masę (wodę kokosową wylać). Przełożyć do miseczki i zmiksować z cukrem waniliowy na puszystą masę. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do spęcznienia. Następnie lekko podgrzać do rozpuszczenia ( nie może dojść do wrzenia, bo straci właściwości żelujące). Chwilę odczekać a następnie stopniowo dodawać do ubitej śmietany kokosowej, cały czas miksując. Tak przygotowaną piankę kokosową wyłożyć na ciasto.
4. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

ODWRÓCONA KOSTKA KRÓWKOWA

CIASTA BEZ PIECZENIA -  ZBIÓR SMACZNYCH PRZEPISÓW
Szybkie ciasto, które wbrew pozorom wydaje się, że jego przygotowanie zajmuje mnóstwo czasu. Jednak zapewniam, że przy dobrej organizacji można je zrobić szybko.
Jest to ciasto z budyniem krówkowym, kremem krówkowym przełożone herbatnikami i słonymi herbatnikami. Całość uzupełnia polewa. Na upalne dni to bardzo fajne ciasto, gdyż nie wymaga pieczenia w piekarniku, jednak wymaga leżenia w lodówce. Jest puszyste i pyszne!

Składniki:
Blacha kwadratowa:
- herbatniki słone 1 opakowanie ( 200 gram )
- herbatniki maślane 1 opakowanie (200 gram )
Masa I:
- budyń smak krówkowy 2 opakowania
- mleko 4 szkl.
- masło 200 gram
- cukier 5 łyżek
- masa krówkowa w puszce 4 łyżki
Masa II:
- krem tortowy smak krówka 1 opakowanie
- mleko 300 ml
- masło 50 gram
Polewa:
- mleczna czekolada 50 gram
- mleko 4-5 łyżek
Metoda:

1. Blachę wyłożyć folią spożywczą tak, aby potem ciasto łatwo wyciągnąć. Na dno blachy wykładać herbatniki.
2. Masa I: w garnku zagotować 3 szkl. mleka z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budynie. Dokładnie wymieszać. Dodać do mleka. Mieszać tak długo, aż masa zgęstnieje. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć na puszysto z masą krówkową. Stopniowo po łyżce dodawać budyń, ciągle miksując. Masa powinna być bez grudek i puszysta. Tak przygotowaną masę wyłożyć na herbatniki. Na to ułożyć słone herbatniki.
3. Masa II: Do miski wlać mleko. Dodać krem tortowy i zmiksować na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Masło utrzeć na puszysto. Stopniowo dodawać krem, łyżka po łyżce. Krem wyłożyć na słone herbatniki. A na krem wyłożyć herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki na 1 h.
4. Po tym czasie wyciągnąć ciasto. Przyłożyć do dużej tacy i szybkim ruchem odwrócić. Z ciasta ściągnąć folię. W rondelku rozpuścić czekoladę z mlekiem. Wylać na całe ciasto. Wstawić do lodówki na całą noc.


KATEGORIA IV - CIASTO TYPU JABŁECZNIK

JABŁECZNIK NA ZIMNO

CIASTA BEZ PIECZENIA -  ZBIÓR SMACZNYCH PRZEPISÓW
Jest łatwym i szybkim deserem do wykonania (nie licząc stania w lodówce). Jest tak puszysty i lekki, że rozpływa się w ustach. W jesienne dni przy herbatce i kocyku pasuje jak ulał.
Składniki:
- 1 mała paczka biszkoptów na spód
- 1 kg obranych jabłek (startych na tarce lub pokrojone w plasterki)
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 bita śmietana + 1 niepełna szkl. mleka
- 2, 5 łyżeczki żelatyny
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 5 łyżek wody gorącej
Metoda:
1. Jabłka udusić, zrobić marmoladę, kiedy puszczą dobrze soki dodać galaretki i energicznie mieszać, do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć biszkoptami, luki uzupełnić pokruszonymi biszkoptami. Na to wylać przestygniętą masę jabłkową. Wstawić do lodówki aż lekko stężeje.
2. Bitą śmietanę ubić z mlekiem na sztywno. Dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie (żelatynę należy odstawić aż spęcznieje, następnie podgrzać lekko w mikrofali- kilka sekund). Razem wymiksować. Wylać na stężały jabłecznik i odstawić do lodówki na noc.

 

prymat