Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebki i keks do koszyka.

Witajcie :) W tym wpisie przedstawię Wam dwa przepisy. Jeden na chlebki i jeden na keks. Ciekawi? To zapraszam serdecznie.

Witajcie :) W tym wpisie przedstawię Wam dwa przepisy. Jeden na chlebki i jeden na keks. Ciekawi? To zapraszam serdecznie.

W wielkanocnym koszyku na pewno nie może zabraknąć chleba. Można kupić małe chleby specjalnie pieczone przez piekarnie na tę okazję, ale najlepszy będzie domowy chleb, własnoręcznie upieczony, bo nie ma co ukrywać, że domowe pieczywo jest najlepsze. Robimy ciasto i formujemy małe chlebki. Potem takie chlebki zjadamy na śniadaniu wielkanocnym. Drugim przepisem jest pyszny keks, po za babką jego też nie może zabraknąć w wielkanocnym koszyku, kolorowy i pełen bakalii. Upieczcie go koniecznie, a jeżeli nie ma u Was wkładania keksu do koszyka to zjecie go przy świątecznym stole. A teraz zapraszam do moich przepisów i smacznych inspiracji życzę.

 

Przepisy na chlebki i keks:


1. Chlebki Wielkanocne do koszyka.


Pyszne, maślane i bardzo pulchne chlebki. Z przepisu wyszło mi 8 sztuk. Możemy je upiec do Wielkanocnego koszyka. Zapraszam:)

 

Chlebki i keks do koszyka.

 

Składniki:


Ciasto:

3 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki cukru

1 szklanka ciepłego mleka

3 dag świeżych drożdży

1 jajko

5 dag masła

1 łyżeczka soli


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:


1. Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki i połową ciepłego mleka. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłym miejscu. Masło roztapiamy i lekko studzimy.


2. Po tym czasie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, jajko, masło i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, żeby wyrosło.


3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i na posypanej mąką stolnicy formujemy podłużne chlebki. Chlebki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem chlebki z wierzchu nacinamy nożem.


4. Po tym czasie chlebki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut do zrumienienia.


5. Smacznego.

 

2. Keks królewski z bakaliami.


Upiekłam pyszny keks z dużą ilością bakalii, taki jak lubię najbardziej. Możemy go również upiec na świąteczny stół. Zawsze się udaje. Używamy dowolnych bakalii. Zapraszam :)

 

Chlebki i keks do koszyka.


Składniki:


Ciasto:

1 szklanka cukru

25 dag masła lub margaryny

4 jajka

szczypta soli

półtorej szklanki mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

25 dag dowolnych bakalii (mieszanki keksowej,rodzynek,orzechów)


Dodatkowo:

masło i bułka tarta do formy


Wykonanie:


1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku i ucieramy.


2. Następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy.


3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z ciastem, wsypujemy bakalie i mieszamy.


4. Przygotowane ciasto przekładamy do formy keksówki o wymiarach 7 cm x 30 cm x 8 cm, posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.


5. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.


6. Studzimy, kroimy i smacznego.

 

 

Smacznych inspiracji życzę.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak