Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek Wielkanocny

Pyszny, pachnący chleb na świątecznym stole to kolejny atut na pyszne święta.

Chlebek Wielkanocny

 

 

                                               Chlebek Wielkanocny

 

Składniki:

350 g mąki tortowej

1/4 szklanki ciepłegop mleka

30 g świeżych drożdży w kostce

4 łyżeczki cukru

2 jajka

125 g miękkiej margaryny

1/3 łyżeczki soli

2 łyżki mleka do posmarowania chleba przed pieczeniem

mak do posypania

 

 

Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy resztę cukru , sól i jajka.

Skorupkę jednego z nich zostawiamy ,gdyż będzie nam potrzebne do ukształtowania dołka dla gotowej pisanki.

Następnie do miski wlewamy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy dokładnie lśniące ciasto.

Na koniec dodajemy miękką margarynę .

Jeszcze raz wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie wykładamy ciasto na posypaną mąką stolnice i kilkakrotnie rzucamy nim o nią.

Dzielimy  ciasto na 3 nierówne części.

Z największej kształtujemy wałek i wkładamy do formy - tortownicy o średnicy 15 cm lub innej o podobnych wymiarach.

Robimy drugi mniejszy wałek nakładamy na pierwszy, robimy trzeci wałek i znów nakładamy na ten średni. Lekko dociskamy.

Po środku  chlebka wsadzamy skorupkę jaja. 

Odstawiamy na kolejne 30 minut.

Po tym czasie smarujemy mlekiem i posypujemy makiem.

Pieczemy 35 minut w nagrzanym do 175 stopni C piekarniku.

Po upieczeniu i wystudzeniu  wyciągamy skorupkę , a wsadzamy  świąteczną pisankę .

 

 

Chlebek Wielkanocny

 

Chlebek w przekroju.

 

Chlebek Wielkanocny

ziutula
ziutula 07.03.2012 09:03
efektowny na stole świątecznym...
ben-ka 06.03.2012 20:14
I to jest ozdoba światecznego stołu,gratuluję taaaaakiego wypieku:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak