Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek w kształcie róży na słodko

Każdy płatek tej chlebowej różyczki kryje w sobie orzechy otulone słodziutką masą krówkową. Jest pyszny! Aż ciężko się powstrzymać przed kolejnym kawałkiem :-)

Chlebek w kształcie róży na słodko


Składniki:

  • ok 450g mąki
  • 3 łyżki błonnika owsianego*
  • 4 łyżki cukru
  • 15g drożdży
  • 270ml mleka i wody (pół na pół)
  • szczypta soli
  • 60g masła (rozpuścić)
  • 60 ml oleju

+ ciut masła do posmarowania lub jajko


Nadzienie:

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 2/3 szklanki posiekanych orzechów

 

W mleku z wodą (ciepłym) rozpuszczamy drożdże i cukier. Do miski wrzucamy resztę składników, wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na prostokąt i ostrym nożem wycinamy mniejsze kwadraciki. Na środku każdego nakładamy łyżeczkę masy i posypujemy odrobiną orzechów. Jeden kawałek złożyć na pół, zlepić brzegi, zwinąć jak różyczkę i ułożyć na środku formy do pieczenia (24cm) posmarowanej masłem i posypanej mąką. Pozostałe kawałki złożyć na pół i układać dookoła małej różyczki. Tak ułożony chleb smarujemy rozkłóconym jajkiem lub masłem i odstawiamy na 30 minut, by ciasto odpoczęło.

Pieczemy około 40minut w temp 180st.



* jeśli nie macie to pomińcie i dodajcie ciut więcej mąki.

 

Chlebek w kształcie róży na słodko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak