Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z błonnikiem i bazylią

"CHUDNIEMY SMACZNIE!" cz. 16 Jeśli ciężko nam zrezygnować z pieczywo to już lepiej zamienić to sklepowe na domowe. Bez żadnych ulepszaczy, śmieci, aromatów. Swojski. Prawdziwy. Pyszny.

Chleb z błonnikiem i bazylią


Składniki:

  • ok. 400-450g mąki (można dać pół na pół- pszenna i pełnoziarnista)
  • 2 czubate łyżki błonnika owsianego
  • 300ml ciepłej wody
  • 5g drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • łyżeczka suszonej bazylii


Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy miód i wylewamy na mąkę wymieszaną z solą, błonnikiem i bazylią. Wyrabiamy ciasto na chleb i odstawiamy (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Po tym czasie formujemy bochenek, przekładamy na blachę i znów odstawiamy do wyrośnięcia, na 1 godz.

Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy nożem.

Pieczemy w 175o około 40 minut.

Smacznego :)

 

Chleb z błonnikiem i bazylią



DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak