Chleb z błonnikiem i bazylią

Składniki:
- ok. 400-450g mąki (można dać pół na pół- pszenna i pełnoziarnista)
- 2 czubate łyżki błonnika owsianego
- 300ml ciepłej wody
- 5g drożdży
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
- łyżeczka suszonej bazylii
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy miód i wylewamy na mąkę wymieszaną z solą, błonnikiem i bazylią. Wyrabiamy ciasto na chleb i odstawiamy (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie formujemy bochenek, przekładamy na blachę i znów odstawiamy do wyrośnięcia, na 1 godz.
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy nożem.
Pieczemy w 175o około 40 minut.
Smacznego :)