Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pachnący wiosną.

Trochę wiosny o poranku i to nawet, kiedy śnieg leży za oknem? Tak!

Chleb pachnący wiosną.

Jako nałogowa wypiekaczka wszystkiego, co tylko mieści się w piekarniku- dziś postanowiłam upiec chleb.

Obowiązkowo musiał być z zewnątrz chrupiąca skórka, a miąższ nie tylko musiał być super miękki. 

Śnieg po kolana, a mnie zachciało się wiosny i szczypiorku. Postanowiłam więc, stworzyć mały substytut wiosny w środku zimy.

Jeszcze rósł w piekarniku, a cały dom wypełnił się aromatem świeżego chleba i szczypiorku.

Spełnił wszystkie moje oczekiwania, jutro powtórka :)



Składniki:

  • 100 g twarożek śmietankowy- koniecznie ze szczypiorkiem !!!,

  • 3 szkl mąka poznańska,

  • 250 ml woda letnia,

  • 1,5 łyżeczka Sól,

  • 1 łyżka miód lipowy,

  • 20 g drożdże,

  • 3 łyżka olej roślinny

    Przygotowanie:

     

     

    Przygotować rozczyn:


    drożdże rozetrzeć z miodem i odstawić na 20 min, aż zaczną rosnąć.

    Następnie wszystkie składniki połączyć i wyrobić dość luźnie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie szybko wyrobić- jeżeli będzie się bardzo kleić, można podsypać odrobiną mąki. Uformować w bochenek i włożyć do formy. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Odstawić na kolejne 30 minut.

    Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

    Włożyć chleb do piekarnika na środkowy poziom, a na najniższy włożyć naczynie z lodowatą wodą.

    Piec około 30 minut.


    Chleb pachnący wiosną.

    Polecam wypróbować- chleb idealny. 


    Smacznego !!!

     

     


 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak