Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebula- zdrowy wyciskacz łez

Cebula znana jest jako warzywo wyciskające łzy z oczu. Jednak poza tym, podobnie jak czosnek,  jest warzywem smacznym, zdrowym i  posiadającym liczne właściwości zdrowotne. Cebula jest warzywem uprawianym już od czasów starożytnych.  Informacje na jej temat wyryte zostały na egipskich piramidach. Budowniczy piramid dostawali do spożycia cebule, która miały chronić ich przed epidemiami chorób.  Ze względu na łzawienie, które powstaje podczas jej obróbki, nie wolno było sp

Cebula znana jest jako warzywo wyciskające łzy z oczu. Jednak poza tym, podobnie jak czosnek,  jest warzywem smacznym, zdrowym i  posiadającym liczne właściwości zdrowotne.

Cebula jest warzywem uprawianym już od czasów starożytnych.  Informacje na jej temat wyryte zostały na egipskich piramidach. Budowniczy piramid dostawali do spożycia cebule, która miały chronić ich przed epidemiami chorób.  Ze względu na łzawienie, które powstaje podczas jej obróbki, nie wolno było spożywać jej podczas egipskich „radosnych świąt”.

Cebula, podobnie jak czosnek należy do rodziny amarylkowatych, kiedyś przypisywana była do rodziny liliowatych.  Obecnie uprawiana jest na całym świecie w wielu odmianach, które wyróżnia smak, kolor i wygląd warzyw.  Najbardziej znane i najczęściej używane, są cebule białe, żółte i czerwone. Cebula charakteryzuje się specyficznymi wymaganiami glebowymi podczas uprawy. Gdy „spodoba” jej się rejon uprawy i gleba, daje obfite plony. Kiedy jednak okolica jej się „nie spodoba”, nie pomogą żadne zabiegi rolnicze, nie będzie dawała plonów.

Cebula jest nisko kaloryczna.  Nie traci swoich właściwości podczas obróbki cieplnej, dlatego warto ją jeść nie tylko w postaci surowej, ale także gotowaną, smażoną czy duszoną. Jednak najzdrowsza jest  w postaci surowej, która jest zarazem najbardziej ciężkostrawna, dlatego nie zalecana jest osobom z chorobami przewodu pokarmowego, nerek i serca.  Najlepiej tolerowana przez żołądek jest cebula gotowana. Młode cebulki wystarczy gotować przez 10 minut, starsze 20-30 minut.

Cebula- zdrowy wyciskacz łez

Cebula zawiera witaminy C, A, E,K,PP i witaminy z grupy B. Jest bogata w cukry, pektyny i sole mineralne:  fosfor, żelazo, krzem i wapń. Zawiera związki siarkowe, które nadają cebuli aromat, jednocześnie powodując łzawienie oczu podczas jej krojenia. 

Cebula podobnie jak czosnek, ma działanie bakteriobójcze, głównie w przewodzie pokarmowym i moczowym , przeciwpasożytnicze oraz przecwgrzybiczne, dlatego zalecana jest po stosowaniu kuracji antybiotykowej.  Ponadto cebula zwiększa odporność organizmu. Sok lub syrop z cebuli, domowej roboty, ma działanie przeciwkaszlowe i wyksztuśne.  Cebula obniża ciśnienie tętnicze krwi, poprawia trawienie, działając przeciw zaparciom  oraz obniża poziom cukru we krwi.  Badania naukowe dowodzą, że regularne spożywanie cebuli może znacząco wpłynąć na zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory jelita grubego, nerek i jajników. Cebula zawiera także substancję, która działa przeciwzakrzepowo, w związku z czym zalecana jest osobom chorującym na miażdżycę.  Dodatkowo cebula uśmierza świąd po ukąszeniach owadów i stosowana jest w formie okładów na blizny i owrzodzenia skórne.

Cebulę podobnie jak czosnek, charakteryzuje nieprzyjemny zapach po jej spożyciu. Pomocne może być żucie natki pietruszki lub ziarnka palonej kawy, które niestety nie usuną całkiem tego zapachu, jedynie go łagodząc.

Myślę, że nie warto przejmować się niechlubnymi faktami na temat cebuli, czyli przykrym zapachem po jej spożyciu oraz łzawieniem z oczu podczas jej krojenia, ale cieszyć się jej właściwościami zdrowotnymi i smakowymi. Cebula świetnie komponuje się w sałatkach, surówkach, jako składnik marynat czy dodatek do mięs. Warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu, wspomagając  tym samym  swoją odporność.

Poniżej przepis na rozgrzewającą zupę cebulową

Cebula- zdrowy wyciskacz łez

Składniki:

2 większe cebule

1 duża marchewka

2 pietruszki (lub 1 pietruszka, 1 seler)

150 g śmietany

1/2 kostki rosołowej

 natka pietruszki lub koperek

sól

Przygotowanie:

1. Jarzyny pokroić w słupki i gotować wraz z połową kostki rosołowej i łyżeczką soli. Cebulę pokroić w piórka i gotować w osobnym garnku w niezbyt dużej ilości wody.

2.Gdy warzywa i cebula będą miękkie, cebulę odcedzić i dodać do zupy.  Całość zblendować.

3. Zblendowaną zupę zagotować, dodać śmietanę rozmieszaną z 1 łyżką wody, doprawić do smaku koperkiem lub pietruszką. Podawać z grzankami lub chlebem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak