Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CEBULA I JEJ WŁAŚCIWOŚCI

Co wiemy o cebuli? warzywie, które jest powszechnie znane w każdej kuchni...

Cebula to jedno z najstarszych warzyw wykorzystywanych na wiele sposobów między innymi jako przyprawa do zup, sosów i sałatek. Jest powszechnie znana w kuchni jak i w lecznictwie. Zapewne każdy przez nią już płakał, ze względu na intensywność zapachu i uwalniający się gaz, wtedy przed krojeniem można cebulę obrać i umieścić w lodówce lub skropic cytryną.
Cebula to źródło witamin takich jak C, A, B1, B2, PP jak i mikroelementów. Zawiera składniki mineralne takie jak: fosfor, siarka, cynk i krzem.

 

CEBULA I JEJ WŁAŚCIWOŚCI

CEBULA I JEJ WŁAŚCIWOŚCI

Działanie cebuli:
⦁ bakteriobójcze - usuwa nadmiar wody z organizmu, pobudza wydalanie moczu ( dzięki flawonoidom )
⦁ wzmacnia odporność - zalecana przy grypie i przeziębieniach
⦁ pobudza apetyt
⦁ zmniejsza cukier we krwi
⦁ obniża ciśnienie krwi
⦁ wzmacnia organizm
⦁ niszczy pasożyty takie jak np. owsiki
⦁ sprawdza się przy zapaleniach skóry
⦁ działa przeciwzaparciom
⦁ poprawia trawienie
⦁ obniża chorestelor
⦁ zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
⦁ zapobiega zakrzepom
Cebula jest zalecana osobom cierpiącym na :
⦁ reumatyzm - zalecany wywar z cebuli
⦁ zapalenie dróg oddechowych- zaleca sie wąchanie surowej cebuli, dzięki temu udrożnią się drogi oddechowe i zakatarzony nos
⦁ słabą odporność - zaleca się syrop z cebuli na kaszel jak i zwalczanie grypy i przeziębienia
⦁ kaca- tutaj sprawdza się zupa cebulowa
⦁ zapalenia skórne- zaleca się okłady z rozgotowanej cebuli przy wrzodach na skórze, gronkowcu złocistym, a kompresy przy trądziku
⦁ częste infekcje i ugryzienia owadów- plaster cebuli łagodzi ukąszenia osy i pszczół

Przeciwskazania:
⦁ cebuli nie powinny jeść osoby mające chorą wątrobę i nerki
⦁ osoby mające zapalenie jelit
⦁ osoby mające niewydolność serca nie powinny jej używać w swojej diecie
⦁ wzmaga objawy zgagi

Zastosowanie cebuli w kuchni:
Okazuje się że najlepsza cebula to ta, która jest stosowana na surowo jako dodatek do sałatek, kanapek czy dań głównych. Jednak gotowana, czy duszona nie traci swoich cennych wartości. Cebula nadaje potrawom smaku i aromatu.

Wartości odżywcze cebuli surowej (w 100 g) :
Wartość energetyczna - 40 kcal
Białko ogółem - 1,10 g
Tłuszcz - 0,10 g
Węglowodany - 9,34 g (w tym cukry proste 4,24)
Błonnik - 1,7 g

Witaminy:
Witamina C – 7,4 mg
Tiamina – 0,046 mg
Ryboflawina – 0,027 mg
Niacyna - 0,116 mg
Witamina B6 - 0,120 mg
Kwas foliowy - 19 µg
Witamina A – 2 IU
Witamina E – 0.02 mg
Witamina K - 0.4 µg

Minerały:
Wapń – 23 mg
Żelazo - 0,21 mg
Magnez - 10 mg
Fosfor - 29 mg
Potas - 146 mg
Sód – 4 mg
Cynk - 0,17 mg

Odmiany cebuli:
W sklepach są dostępne różne rodzaje cebul. Różnią się kształtem i smakiem.
Oprócz uprawy tradycyjnej cebuli, warto poznać inne rodzaje tego warzywa np:

Szalotka to cebula bardzo popularna w kuchni francuskiej. Charakteryzuje się ostrym smakiem. Sadzi się ją jak dymkę zachowując nieco większe odstępy w rzędach – szalotka dookoła cebuli matecznej tworzy wiele małych cebulek.

Cebula siedmiolatka jest rośliną wieloletnią, bardzo dobrze zimującą w gruncie. Uprawia się ją głównie na bardzo smaczny szczypior.

Cebula piętrowa jest niezwykle wyjątkowa – tworzy cebulki nie w ziemi, ale na szczycie pędów kwiatostanowych.

Cebula czosnkowa posiada białą łuskę. Charakteryzuje się delikatnym smakiem. Przechowuje się gorzej od cebuli zwyczajnej.

Cebula czerwona to odmiana cebuli zwyczajnej. Oprócz pięknego, dekoracyjnego koloru, posiada łagodny, słodkawy smak.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak