Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Camembert- ser który rozpływa się w ustach :)

Camembert to ser który zabiera w wyjątkową podróż smaku. Ser z którym potrawa zyskuje nowy wymiar. Specjał który nabiera charakteru wraz z postępującym procesem dojrzewania.

Camembert to dla mnie ser przypominający wulkan- wulkan smaku. Wulkan który składa się z delikatnej pleśniowej skórki oraz lawy- czyli kremowego wnętrza, oczywiście rozpływającego się w ustach. Wulkan który gdy wybuchnie to eksploduje smakiem- bogatym kremowym wnętrzem . Takie są właśnie moje odczucia odnośnie tego pleśniowego sera , który na stałe zagościł w mojej kuchni. Ser ten to aromatyczne wnętrze - niektórzy posądzają go że śmierdzi....w żadnym wypadku, zapach po prostu jest ostrzejszy , ale jest nieodzownym jego elementem. Skórka sera na pierwszy rzut oka przypominająca papier ,powinna być twarda ale jednocześnie sprężysta- reagować na naciśniecie. A wnętrze oczywiście bogate , przepełnione pasją tworzenia , najwyższej jakości i bogatej tradycji. I takie są właśnie typowe francuskie sery, wyrabiane przez ludzi z gwarancją „lait cru” czyli określeniem dającym gwarancje ,że ser dojrzewał w naturalny sposób. Miałam możliwość delektowania się tym serem - oryginalnym francuskim Camembertem , dzięki prezentowi jaki otrzymałam od przyjaciela rodziny. Odczucia smakowe nie do opisania- po prostu rewelacja.

Mimo iż Camemberty dostępne na naszych sklepowych pólkach dalekie są od francuskiego ideału , lubię sięgać po ten wyrób. Wyrób który zaliczany jest do grupy serów podpuszczkowych ,gdzie bazą jest niepasteryzowane mleko krowie. Receptura tego sera powstała w 1791 roku we wsi w departamencie Orne, w Normandii - stąd też pochodzi jego nazwa, od miejsca w którym powstał. Jak widać jest to ser z długą tradycją, która mnie zachwyciła i uzależniła od siebie. Przy wyborze Camemberta warto kierować się tym, aby na pudełku był opis „lait cru” będzie to stanowiło gwarancje że ser dojrzewał w naturalny sposób- jest wyrabiany przez człowieka, a nie pochodzi z produkcji przemysłowej. Dla jakości tego sera kluczowy jest sposób produkcji , czy wytworzył go człowiek czy maszyna przemysłowa, to przekłada się później na jego smak.

Camembert ma wszechstronne zastosowanie, dla mnie to ogrom inspiracji. Jestem "sero maniaczką" która zamiast plastra szynki woli plaster sera dlatego Camemberta nawet w czystej postaci- bez dodatków jest dla mnie  przepyszny. W sezonie grillowym( który został już przeze mnie otwarty, oczywiście w towarzystwie tego sera)często serwuje- idealnie rozpuszczając się i ukazując swoje kremowe wnętrze zachwyca smakiem. Można go panierować w wymyślnych panierkach- ze słonecznika, pestek dyni, płatkach migdałowych, otrębach. Można wypełnić jego środek nadzieniem z żurawiny, orzechów. Dodawać jako składnik sałatek, sosów oraz wzbogacać smak zup kremów . Idealnie sprawdza się jako wnętrze tart oraz zapiekanek. Na przyjęciach można serwować go jako przekąska na krakersach z dodatkiem owoców. Możliwości jest naprawdę wiele. W dalszej części wpisu ukaże wam moje propozycje z wykorzystanie tego serka o bogatym wnętrzu :)

Camembert, pieczarki i szpinak w zapiekance z filetem i czarnuszką :)

Camembert- ser który rozpływa się w ustach :)

 

Składniki:
filet z kurczaka 1 sztuka
papryka ostra mielona 13 łyżeczki
Kucharek - uniwersalna 13 łyżeczki
pieczarki 300 gram
masło 2 łyżki
czarnuszka 0,5 łyżeczki
sól morska 1
szpinak świeży 1 garść
ser camembert 1 sztuka
pomidorki koktajlowe 4 sztuki

 

Sos:

jogurt naturalny 200 ml
jajko 1 sztuka
czarnuszka 14 łyżeczki
kucharek 13 łyżeczki
pieprz czarny mielony 1 szczypta

Fileta z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i obsypujemy Kucharkiem i ostra papryka. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na maśle. Dodajemy przyprawy: czarnuszkę, pieprz, i sól morską. Podsmażamy około 10 minut. Następnie dodajemy umyty świeży szpinak i razem podsmażamy 3 minuty.  Fileta przekładamy do naczynia do zapiekania - na nim układamy pieczarki ze szpinakiem .W miseczce łączymy jogurt z jajkiem i przyprawami: czarnuszka , Kucharkiem , pieprzem. Camembert dzielimy na mniejsze kawałki i układamy jako kolejna warstwa. Na camembercie umieszczamy sos jogurtowy. Górę zapiekanki dodatkowo obsypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 40-45 minut. Dekorujemy pomidorkiem koktajlowym. Smacznego :)

Camembert niczym kwiat...z polędwiczką wieprzową i pomidorkiem koktajlowym :)

Camembert- ser który rozpływa się w ustach :)

składniki:
ser camembert 1 sztuka
polędwica wieprzowa 100 gram
majeranek Prymat 1/3 łyżeczki
pieprz czarny mielony 1 szczypta
sól morska 1 szczypta
oliwa z oliwek 1 łyżka
rukola 1 garstka
czarnuszka 14 łyżeczki
masło 0,5 łyżeczki

 

 

Polędwiczkę wieprzową obsypujemy majerankiem , pieprzem i solą . Umieszczamy na patelni z oliwą i smażymy do miękkości z każdej strony. Usmażona kroimy na plastry- które będą stanowiły płatki " kwiatu". Z Camemberta wykrawamy środek, który będziemy faszerować. W środku serka umieszczamy pomidorka koktajlowego oraz kawałki polędwiczki, które dodatkowo obsypujemy czarnuszką .Ser z nadzieniem przekładamy do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 15 minut w 170 stopniach. Upieczony serek serwujemy na rukoli. Smacznego :) 

 

Filet z indyka z nadzieniem z kiełków i Camemberta :)

Camembert- ser który rozpływa się w ustach :)

 

Składniki:
filet z indyka 800 gram
kiełki 0.5 opakowania
sól morska 1 szczypta
pieprz czarny mielony 1 szczypta
ser camembert 13 sztuki
czosnek granulowany 13 łyżeczki
papryka ostra mielona 13 łyżeczki
masło 1 łyżka
ziemniaki 10 sztuk

 

 

Kiełki ( fasoli mung, cieciorki i soczewicy )podsmażamy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu około 5 minut.Fileta z indyka rozcinamy do połowy, rozkładamy i rozklepujemy . Następnie obsypujemy czosnkiem i ostrą papryką. Następnie nakładamy podsmażone kiełki i Camemberta pokrojonego w plastry. Fileta zwijamy i obwiązujemy nićmi. Fileta obsmażamy z 2 stron na patelni, na której smażyliśmy kiełki.Podsmażonego fileta umieszczamy w naczyniu do zapiekania . Obok umieszczamy obrane ziemniaki i plastry masła . Całość wstawiamy do piekarnika i zapiekany około 50 minut w 170 stopniach. Smacznego :)

 

Zupa krem z cebuli zaserwowana z Camembertem

Camembert- ser który rozpływa się w ustach :)

Składniki:

 filet z indyka 200 gram
cebula 7-8 sztuk
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
kasza gryczana 0.5 szklanki
pieprz czarny mielony 1 szczypta
Kucharek - uniwersalna 13 łyżeczki
czosnek granulowany 13 łyżeczki
śmietana kremówka 0,5 szklanki
ser camembert 0,5 sztuki 


bazylia świeża 5-6 listków
masło 2 łyżki
papryka ostra mielona 1 szczypta

Robimy wywar na mięsie z indyka- gotujemy go 40 minut na wolnym ogniu. Warzywa : marchew i pietruszkę obieramy , kroimy w słupki i dodajemy do wywaru. Odmierzamy porcje kaszy gryczanej i dodajemy do reszty składników. Razem gotujemy 10 minut.Cebulę obieramy , kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na maśle.Do cebuli dodajemy przyprawy: pieprz, ostrą paprykę. Podsmażona cebulę dodajemy do wywaru i razem z pozostałymi składnikami gotujemy 15 minut.  Po tym czasie do zupy dodajemy śmietanę kremowa oraz doprawiamy do smaku: czosnkiem granulowanym, pieprzem , Kucharkiem.Na samym końcu zupę miksujemy blenderem i serwujemy z Camembertem pokrojonym w kostkę oraz listkiem świeżej Bazyli. Smacznego :)

Placki Camembertem wzbogacone :)

Camembert- ser który rozpływa się w ustach :)

Składniki:
ziemniaki 1 kg
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 3 łyżki
ser camembert 0,5 sztuki
pieprz czarny mielony 1 szczypta
kucharek 1 szczypta
olej do smażenia 3 łyżki
pietruszka zielona 1 łyżeczka

 

 

 

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na cienkich oczkach.Odlewamy wodę która się wytrąciła, wbijamy jajko oraz dodajemy mąkę. Mieszamy składniki. Następnie dodajemy przyprawy: pieprz, kucharek, czosnek granulowany.  Camemberta kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Mieszamy.Nakładamy porcje na patelnię z rozgrzanym olejem.Placki smażymy z 2 stron do zrumienienia. Podajemy posypane posiekaną pietruszką zieloną. Smacznego :)

Camembert panierowany w otrębach pszennych :)

Camembert- ser który rozpływa się w ustach :)

Składniki:
ser camembert 1 sztuka
jajko 1 sztuka
otręby pszenne 0.5 szklanki
rukola 1 garstka
pomidorki koktajlowe 4 sztuki
oliwa z oliwek 1 łyżka

 

 

Cer camembert obtaczamy w jajku, a następnie w otrębach pszennych. Umieszczamy na patelni z rozgrzana oliwą i smażymy z 2 stron na małym ogniu. Podajemy na rukoli w towarzystwie pomidorków koktajlowych. Smacznego :)

Szybki sosik z rukolą i camembertem :)

Camembert- ser który rozpływa się w ustach :)

 Składniki:
wywar mięsny 400 ml
kostka mięsna 1 sztuka
rukola 2 garści
ser camembert 1 sztuka
jogurt naturalny 120ml
pieprz czarny mielony 1 szczypta
sól morska 1 szczypta

 

Odmierzamy potrzebna ilość wywaru mięsnego- dodajemy do niego bulion lub kostkę do dań duszonych. Rukolę myjemy i dodajemy do wywaru . Razem gotujemy 5 minut.Camembert- w wersji z pieprzem 23 sztuki kroimy i dodajemy do pozostałych składników. Pozostałą cześć camemberta pozostawiamy do posypania przygotowanego dania z sosem. Na samym końcu wlewamy jogurt naturalny .Zagotowujemy i serwujemy jako dodatek do mięsa, ryby, kotlecików jajecznych....:)Smacznego :)

Sałata lodowa Camembertem wzbogacona :)

Camembert- ser który rozpływa się w ustach :)

 

Składniki:
sałata lodowa 0.5 sztuki
marchew 1 sztuka
jabłko 1 sztuka
majonez 2 łyzki
jogurt grecki 3 łyzki
liść lubczyku 13 łyzeczki
pieprz czarny mielony 1 szczypta
kolendra mielona 13 łyzeczki
ser camembert 0,5 sztuki

kolendra cała 2 gałązki
sól do smaku 1 szczypta

Sałatę lodową szatkujemy i przekładamy do miski.Marchew i jabłko obieramy i ścieram na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do sałaty lodowej. W miseczce łączymy majonez z jogurtem greckim i przyprawami: lubczykiem, kolendrą, pieprzem i solą.  Sos dodajemy do warzyw i rozprowadzamy po wszystkich składnikach.Ser Camembert kroimy w kostkę i układamy na górze sałatki. Smacznego :)

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak