Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone z leczo

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie obiady. Niby nic nadzwyczajnego (ot, ciasto plus leczo), a jednak pałaszujemy je z uśmiechem na buzi. Tak więc nie pozostaje mi nic innego, jak zachęcić Was do tego pysznego przepisu! A może właśnie takie oto calzone zagości dziś u Was na stołach? Oj, mam nadzieję :)

Calzone z leczo


Składniki na calzone (4 sztuki)

  • 450g mąki
  • łyżeczka soli
  • 20g drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju

 

W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże.

W dużej misce łączymy mąkę z solą, wlewamy rozczyn, olej i zagniatamy ciasto.

Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1.5 godziny.

Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części.

Na podsypanym mąką blacie każdą część rozwałkowujemy na placek, na połowie układamy 2-3 łyżki leczo (takie "od serca"), przykrywamy plasterkiem sera żółtego i zaklejamy drugą połową ciasta (tak, jak przy lepieniu pierogów). Zlepione pierogi układamy na blaszce (wcześniej należy posmarować ją margaryną i posypać mąką), smarujemy je rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem, bazylią...

Pieczemy w temp. 180st około 20-25 minut.

 

Dodatkowo potrzebne nam będzie:

  • słoik leczo , można użyć kupionego, ale to już nie ten smak...
  • jajko do posmarowania
  • sezam, bazylia
  • 4 plasterki żółtego sera

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak