Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki do hot-dogów

Zapraszam na pyszne bułeczki! Wystarczy nadziać je parówkami, surówką, porządnie potraktować musztardą/ majonezem/ ketchupem i gotowe!

Bułki do hot-dogów


Składniki:

  • 450g mąki
  • 20g drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli

 

Dodatkowo:

  • jajko
  • sezam

 

W wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.

W razie potrzeby możemy dosypać mąkę.

Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części.

Z każdej części formujemy bułeczkę, a następnie rozwałkowujemy ją na placuszek i zwijamy go jak naleśnika. Takie podłużne bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawiamy na 40 minut.

Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy w temp 180st.

Smacznego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak