Bułki "Apetyczne pupcie"

Opublikowano: 18.01.2013
Autor: Russkaya
Bułki "Apetyczne pupcie"
Jednych z lepszych jakie jadłam do tej pory. Nawet na drugi dzień są pyszne i świeże (a to rzadkość wśród drożdżowych wypieków). Spodobała mi się nazwa :-) i właściwie to ona zachęciła mnie do ich zrobienia. Chciałam przekonać się sama czy faktycznie apetyczne. I okazało się, że są naprawdę apetyczne, i to nie tylko z wyglądu!

Bułki


Składniki:

  • 120 ml mleka
  • 80 ml wody
  • 20g drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • duża łyżka masła
  • ok 500-600g mąki

 

W ciepłym mleku wymieszanym z wodą rozpuszczamy drożdże i cukier. W misce mieszamy ok 400g mąki z solą, roztopione i ostudzone masło, mleko z wodą i drożdżami i wyrabiamy ciasto, podsypując je mąką. Zagniatamy je nie krócej niż 5 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godz, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto uderzamy 2-3 razy pięścią i dajemy odpocząć na 5 minut.

Dzielimy je na ok 10 kawałków, z których formujemy bułeczki. Lekko obtaczamy je w mącę i robimy dosyć mocne wgłębienie (np trzonkiem od łyżki drewnianej). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy ponownie na 30 minut, by podrosły.

Nagrzewamy piekarnik do 190st.

Przed włożeniem do piekarnika ponownie dociskamy je lekko drewnianą łyżką.

Pieczemy ok 20 minut.

Studzimy i wcinamy :-)

 

Bułeczki możemy także przygotować wieczorem, uformować je i schować do lodówki. Rano wyjąć, nagrzać piekarnik, upiec i już mamy mistrzowskie śniadanie!

 

Bułki

prymat