Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bulgur

Bulgur od tysięcy lat cieszy się popularnością i uznaniem. Jest to jedna z najbardziej wartościowych kasz.

Bulgur to łamane, obgotowane i wysuszone ziarna pszenicy, najczęściej gatunku durum. Jest bardzo pożywny i zdrowy. W kuchni krajów Bliskiego Wschodu bulguru używa się od blisko trzech tysięcy lat. Jednak palma pierwszeństwa należy się Chińczykom – badania archeologiczne wykazały, że w Chinach bulgur jedzono już 2800 lat przed naszą erą.

Nic w tym dziwnego, że bulgur od tysięcy lat cieszy się popularnością i uznaniem. Jest to jedna z najbardziej wartościowych kasz. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego biała, błonnika i mikroelementów. 100g bulguru zawiera przeciętnie 8g błonnika, 12,5g białka, 69g węglowodanów i jedynie 1,75g tłuszczu. Bulgur jest także bogaty w witaminy grupy B, witaminy E i C, potas oraz żelazo.

 Bulgur

Bulgur jest produktem niezwykle wdzięcznym i bardzo uniwersalnym. Na bazie bulguru można przygotować posiłek na każdą porę dnia, począwszy od śniadania, poprzez obiad, na lekkiej kolacji kończąc. Świetnie smakuje z mlekiem i suszonymi owocami, więc o poranku może zastąpić musli i niekoniecznie zdrowe płatki śniadaniowe. Doskonale nadaje się jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych podawanych z sosem, sprawdza się także jako składnik farszu do gołąbków, pierogów, naleśników i krokietów. Jest rewelacyjną bazą do lekkich sałatek ze świeżymi warzywami, ziołami i sosami opartymi na oliwie.

Przygotowanie bulguru jest bardzo proste. Wystarczy zalać go wrzącą wodą (1 część bulguru na 2 części wody), lekko osolić, dobrze wymieszać i zostawić pod przykryciem na 20 minut. Jednak pełnię swoich możliwości bulgur ukazuje, gdy jest potraktowany z nieco większą uwagą. Moim faworytem jest bulgur podgotowany przez kilka (3 – 5) minut w esencjonalnym domowym bulionie z dodatkiem łyżeczki oliwy. Tak przygotowany bulgur ma bardzo lekką, wręcz aksamitną konsystencję i bogaty smak. Doskonale pasuje do wszelkich sałatek. Wystarczy dodać zielonego ogórka, paprykę i pęczek koperku – pyszny i sycący lunch mamy gotowy.

 Bulgur

Jedyną wadą bulguru jest to, że dość trudno go spotkać na półce w zwykłym sklepie lub supermarkecie. Poszukiwania radzę zacząć od najbliższego sklepu ze zdrową żywnością lub przejrzenia ofert sklepów internetowych. Wysiłek z pewnością się opłaci, bo gdy tylko bulgur zagości w waszych kuchniach, na pewno pozostanie stałym składnikiem waszego jadłospisu.

Przykładowe przepisy z użyciem bulguru:
Pieczarki portobello faszerowane bulgurem
Sałatka z bulguru, ciecierzycy i fety
Sałatka z bulguru i pieczonej papryki
Cytrynowy kurczak z aromatycznym bulgurem

emeslive 27.08.2013 22:12
@Borgia Będziesz narzekać ;-), bo bulgur uzależnia... Ja najbardziej lubię ten gruby, ma fajną teksturę, bardzo przyjemnie się go gryzie w różnych sałatkach. Drobnego używam do faszerowania papryk, bakłażanów, gołąbków itp. Życzę udanych eksperymentów z pilawem, mam nadzieję, że pochwalisz się efektami - chętnie coś podgapię :-)
borgia 27.08.2013 20:30
No masz... A ja właśnie wróciłam z wojaży z północnego Cypru i przywiozłam sobie 2 kg. Połowa to drobnica, a połowa właśnie duże ziarenka, które mam zamiar użyć wyłącznie do pilawu. I poznać smakową różnicę pomiędzy ryżem i bulgurem. Bo przecież pilaw to tureckie danie, więc i z tureckiego ziarna będzie. Cieszę się też, że mogę u Ciebie znaleźć przepisy na wykorzystanie kaszy. Tylko... czy nie zacznę narzekać, że tylko tyle przywiozłam? ;).
caralajna 23.08.2013 21:56
Chińczycy uwielbiają pszenicę i polecają na wiele dolegliwości, jednak ma ona dużo glutenu, który już taki zdrowy nie jest.. różne źródła podają, że gluten odpowiada między innymi za wycieranie 'włosków' wewnętrznej ścianki jelit i w konsekwencji do ich nieszczelności. wolę więc kaszę gryczaną czy jaglaną zwłaszcza, że bez problemu znajdę je na polskich półkach sklepowych.
IwonaDD 22.08.2013 11:17
nigdy się nie spotkałam z taką kaszą, dobrze wiedzieć,że jest na rynku coś tak zdrowego i łatwego do przygotowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak