Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczkowa drożdżówka z cynamonem

Jeśli i Wy przepadacie za takimi mięciutkimi i pięknie pachnącymi cynamonem bułeczkami to polecam Wam zrobić je z podwójnej porcji :) Zwłaszcza, jeśli w Waszej rodzinie jest więcej łasuchów :-)

Bułeczkowa drożdżówka z cynamonem


Składniki (na bułeczki w formie keksówkowej)

  • 20g drożdży świeżych
  • 4 łyżki cukru
  • 60g roztopionego masła
  • 150ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • mąka (ok 400-450g, tyle ile zabierze ciasto)

 

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże.

Do dużej miski wsypujemy około 300g mąki, sól, cukier, wbijamy jajka, wlewamy ekstrakt, mleko z drożdżami i masło. Wyrabiamy ręcznie ciasto, podsypując je mąką, aż będzie zwarte ale wciąż elastyczne. Nie powinno być za twarde, wtedy bułeczki nie będą tak delikatne. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swą objętość, np koło kaloryfera lub kominka.

 

W tym czasie przygotowujemy naszą posypkę:

  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

(mieszamy ze sobą w miseczce)

  • duża łyżka masła (rozpuszczamy je w rondelku- w nim będziemy maczać bułeczki)

 

Keksówkę obficie smarujemy masłem i posypujemy mąką.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe bułeczki. Każdą bułęczkę maczamy w rozpuszczonym maśle a następnie w cynamonowej posypce. Układamy je w formie do pieczenia, zachowując odstępy. Tak przygotowane bułeczki w keksówce nakrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.

Pieczemy w temp 180st aż nabiorą ładnego kolorku.

Smacznego :-)


P.S. Idealne ze szklanką mleka lub kakao :-)

 

Bułeczkowa drożdżówka z cynamonem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak