Dla dzieci do Wielkanocnego koszyka można upiec takie słodkie bułeczki zajączki. W tym wpisie przedstawię Wam jak je przygotować krok po kroku. Zapraszam serdecznie :)
Wielkanocnym koszyku, zwłaszcza w tym, który przygotowujemy dla najmłodszych mogą znaleźć się takie o to zajączki, mięciutkie słodkie bułeczki. Teraz panuje moda na wkładanie do koszyka czekoladowych ozdób, które z tradycją nie mają nic wspólnego. Można zachęcić dziecko do wspólnego pieczenia i upiec własne zajączki, dziecko będzie miało dużo radości, a potem zostaną z apetytem zjedzone na Wielkanocnym niedzielnym śniadaniu. Poniżej przedstawię Wam jak wykonać je krok po kroku, dodam, że są dziecinnie proste. Zapoznajcie się z przepisem.
Słodkie bułeczki ,, Wielkanocne zajączki''.
Krok po kroku jak je wykonać:
Składniki:
Ciasto:
3 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 i pół szklanki mąki tortowej
1 jajko
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru, mąki i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodajemy jajko, cukier, cukier waniliowy, olej, wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, żeby wyrosło.
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część wałkujemy na podłużny placek. Z jednej strony nacinamy formując uszy, każde ucho odwijamy na drugą stronę.
3. Uformowane zajączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
4. Przed pieczeniem każdemu zajączkami robimy oczy. Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5. Zajączki są gotowe. Smacznego.