Bułeczki jogurtowe z pastą curry

Opublikowano: 10.01.2013
Autor: Russkaya
Bułeczki jogurtowe z pastą curry
Domowe pieczywo jest najsmaczniejsze! Nie bójmy się eksperymentować!

Bułeczki jogurtowe z pastą curry


Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 15 g drożdży świeżych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl  mleka
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • 2 łyżeczki pasty curry zielonej

 

 

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Do miski wsypać ponad połowę mąki, dodać resztę składników i zagnieść ciasto, stopniowo dosypując pozostałą mąkę. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 równych kawałków, uformować bułeczki. Kłaść na blaszce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC, przez 20 - 25 minut.

prymat