Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Brzydka pogoda? Nic nie szkodzi:)

Pogoda nie dopisuje a ty z niecierpliwością czekałaś na letnią opaleniznę.Wystarczy odrobina wiedzy a piękna i co najważniejsze naturalna opalenizna gotowa.

 

Jednym z najpopularniejszych, naturalnych barwników jest beta-karoten.To właśnie on barwi owoce i warzywa na czerwono,żółto i pomarańczowo. Jest to  bezpieczna forma karotenu, gdyż organizm wykorzystuje tylko taką ilość jaka jest mu potrzebna.

Bardzo ważne aby do dania dodawać odrobinę tłuszczu(masła lub oliwy z oliwek),gdyż to właśnie w nim rozpuszcza się beta-karoten.

Źródła beta-karotenu:

*      żółte i pomarańczowe warzywa: marchew, dynia, pomidory

*      żółte i pomarańczowe owoce: morele, brzoskwinie, nektarynki, melon, mango

*      zielone warzywa liściaste: szpinak, kalafior, brokuły, sałata, cykoria, włoska kapusta,   jarmuż, liście buraka, rzepa, gorczyca,

   *      inne warzywa i owoce: szparagi, groszek, wiśnie, suszone śliwki

 

 

Sposób jedzenia i przechowywania

Jedząc wymienione warzywa i owoce należy pamiętać o dodaniu tłuszczu, Ponieważ beta-karoten jest rozpuszczalny w tłuszczach. Już niewielka ilość masła lub oliwy w spożywanych potrawach ułatwia jego wchłanianie.

Ważne jest także przechowywanie produktów bogatych w beta-karoten. Suszenie warzyw i owoców w znacznym stopniu obniża aktywność biologiczną karotenoidów, podczas gdy mrożenie pozwala ją zachować.

  Oczywiście warzywa i owoce to dla naszego organizmu o wiele więcej niż tylko piękny koloryt skóry. Odżywiajmy się zdrowo!  

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak