Jednym z najpopularniejszych, naturalnych barwników jest beta-karoten.To właśnie on barwi owoce i warzywa na czerwono,żółto i pomarańczowo. Jest to bezpieczna forma karotenu, gdyż organizm wykorzystuje tylko taką ilość jaka jest mu potrzebna.
Bardzo ważne aby do dania dodawać odrobinę tłuszczu(masła lub oliwy z oliwek),gdyż to właśnie w nim rozpuszcza się beta-karoten.
Źródła beta-karotenu:
* żółte i pomarańczowe warzywa: marchew, dynia, pomidory
* żółte i pomarańczowe owoce: morele, brzoskwinie, nektarynki, melon, mango
* zielone warzywa liściaste: szpinak, kalafior, brokuły, sałata, cykoria, włoska kapusta, jarmuż, liście buraka, rzepa, gorczyca,
* inne warzywa i owoce: szparagi, groszek, wiśnie, suszone śliwki
Sposób jedzenia i przechowywania
Jedząc wymienione warzywa i owoce należy pamiętać o dodaniu tłuszczu, Ponieważ beta-karoten jest rozpuszczalny w tłuszczach. Już niewielka ilość masła lub oliwy w spożywanych potrawach ułatwia jego wchłanianie.
Ważne jest także przechowywanie produktów bogatych w beta-karoten. Suszenie warzyw i owoców w znacznym stopniu obniża aktywność biologiczną karotenoidów, podczas gdy mrożenie pozwala ją zachować.
Oczywiście warzywa i owoce to dla naszego organizmu o wiele więcej niż tylko piękny koloryt skóry. Odżywiajmy się zdrowo!