Brokuły w cieście piwnym

Opublikowano: 10.11.2011
Autor: Koper
Brokuły w cieście piwnym
Smażenie w głębokim tłuszczu ma swoje plusy i minusy. Jest dość kłopotliwe w kuchni bez „frytkownicy”. Tak rzadko to robię, że raczej nie będę inwestować w specjalne urządzenie do głębokiego smażenia. Niemniej jednak mam w zanadrzu kilka fajnych przepisów.

Pozostając w brokułowym temacie z ostatniej notki, zaproponuję dziś brokuły w cieście piwnym.

 

Składniki:

½ kg brokułów

150g mąki

200 ml piwa

Łyżeczka soli ziołowej

½ łyżeczki kolorowego pieprzu

Szczypta chili w proszku

½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

½ łyżeczki sody oczyszczonej

Olej do głębokiego smażenia

 

Wykonanie:

Brokuły należy dokładnie umyć, podzielić na różyczki i przez 4 minuty gotować na parze.

Mąkę mieszamy z solą ziołową, chili, pieprzem, papryką i sodą oczyszczoną, dolewamy piwo i mieszamy. Ciasto powinno być ciut gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji możemy dodać więcej mąki lub piwa.

W garnku podgrzewamy olej i jak jest już bardzo gorący, to zamaczamy w cieście po kilka różyczek i wrzucamy na garnka z olejem, tak, żeby całe się zanurzyły. Uważamy, żeby nie wrzucać zbyt wiele na raz, żeby temperatura oleju nie spadła za bardzo. W innym wypadku, ciasto będzie chłonąć dużo tłuszczu. Jak tylko ciasto się zarumieni, wyjmujemy brokuły z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.

Brokuły w cieście piwnym

prymat