Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brokuły- naturalne antyoksydanty

Brokuły są niezwykle zdrowe i na szczęście coraz bardziej cenione. Wykazują liczne właściwości toteż warto je jeść, zwłaszcza teraz zimową porą !

Brokuły, zwane inaczej kapustą szparagową lub zielonymi kalafiorami  należą do rodziny kapustowatych i  są „kuzynami” kalafiorów. Ich uprawa sięga czasów starożytnych, jednak w Polsce znane są dopiero od XVII wieku. W przeciwieństwie do kalafiorów są delikatniejsze w smaku, obfitują w wartości odżywcze i są łatwiejsze w uprawie.

Brokuły składają się z długiej łodygi, liści i kwiatostanu zwanego różą. Podczas zakupów warto wybierać te,  które nie posiadają śladów zażółcenia. Brokuły dobrze znoszą  niskie temperatury , nie tracąc swoich wartości odżywczych, toteż można je jeść przez cały rok, w postaci świeżej lub jako mrożonkę. Warzywa te nie wymagają długiego gotowania. Różyczki wystarczy gotować w lekko osolonej wodzie 3-5 minut, z kolei mrożone brokuły -  5 minut.  Dłuższego gotowania wymagają jedynie łodygi. Różyczek nie należy gotować dłużej, gdyż stracą część wartości odżywczych.

Brokuły- naturalne antyoksydanty

Brokuły jak wspomniałam wcześniej zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Przede wszystkim są bogatym źródłem witamin A,C,B1,B2,PP.  Dodatkowo obfitują także w sole mineralne takie, jak: wapń, fosfor, żelazo, magnez, chrom.  Zawierają także antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze które usuwają z organizmu wolne rodniki, przez co  blokują powstawanie niektórych nowotworów.  Najsilniejszy z nich sulforafan może uchronić przed nowotworem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Brokuły zawierają także luteinę, która chroni przed zaburzeniami wzroku oraz błonnik pokarmowy, który daje szybkie uczucie sytości i pobudza przemianę materii.

Brokuły zalecane są:

- cukrzykom ,  gdyż indeks glikemiczny  tych warzyw jest niski, a wraz z chromem zostaje zapewniony odpowiedni poziom cukru we krwi

-  w okresie zimowym, gdyż duża zawartość witaminy C chroni przed przeziębieniami, ponadto witamina ta wpływa korzystnie na stan stawów

- osobom z problemami kardiologicznymi, gdyż zawartość  magnezu pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca

- w stanach anemii

- osobom z nadciśnieniem tętniczym, zawartość potasu obniża ciśnienie krwi

- kobietom w ciąży, brokuły posiadają kwas foliowy

Brokuły świetnie komponują się w różnego rodzaju sałatkach i surówkach.  Są także  składnikiem zup, zapiekanek, potrawek itp.  Poniżej moje ulubione przepisy z wykorzystaniem brokułów. 

 

Brokułowa zupa-krem

Brokuły- naturalne antyoksydanty

Składniki:

500 g brokułów

2 marchewki

2 średnie ziemniaki

1 kostka rosołowa

sól, pieprz

suszona bazylia

natka pietruszki

3 łyżki śmietany

Przygotowanie:

1. Marchewki pokroić w plasterki grubości około 1,5-2 cm, a ziemniaki w kostkę i ugotować razem w lekko osolonej wodzie. Brokuły ugotować w mniej więcej 3 szklankach bulionu mięsnego (może być z kostki).

2. Marchewkę i ziemniaki odcedzić, dodać do gotujących się brokułów, po czym razem zblendować. Następnie zblendowaną zupę ponownie zagotować, dodać 4 łyżki śmietany, sól, pieprz, bazylię i natkę pietruszki do smaku. Zupę podawać z grzankami.

 

Sałatka z brokułem

Brokuły- naturalne antyoksydanty

Składniki:

brokuł- 400 g

1 ogórek zielony

2 pomidory

4 jajka

sól, pieprz

majonez- 3 łyżki

jogurt naturalny- 3 łyżki

Przygotowanie:

Jajka i brokuła ugotować. Pomidory i ogórka pokroić w kosteczki. Brokuła podzielić na mniejsze różyczki. Jajka pokroić w kawałki. Do gotowych składników dodać jogurt naturalny wraz z majonezem. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Kotleciki rybno-brokułowe

Brokuły- naturalne antyoksydanty

 Składniki:

4 filety z soli

kilka różyczek brokuła

2 łyżki drobno posiekanej pietruszki

1 jajko

bułka tarta

przyprawa do ryb

sól, pieprz

olej

Przygotowanie:

1. Filety posypać przyprawą do ryb i odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie pokroić w drobną kosteczkę. Brokuł ugotować w osolonej wodzie, później rozdrobnić go widelcem lub drobno pokroić.

2. Fileta, brokuła, pietruszkę, jajko oraz 3 łyżki bułki tartej i przyprawy wyrobić na jednolitą masę. Formować kotlety, lekko je spłaszczyć, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z ziemniakami i surówką.

kuchcik89 16.01.2016 15:33
ugotuj zupę krem, jest przepyszna i być może przekonasz się do smaku tego wartościowego warzywa :) pozdrawiam :)
bietka 15.01.2016 09:20
nie wiem dlaczego, ale jakoś nie mogę się przemóc do brokułów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak