Brioszki z musem warzywno-serowym

Opublikowano: 30.11.2012
Autor: IZABELA29
Brioszki z musem warzywno-serowym
Brioszki to takie małe bułeczki z nadzieniem serowo warzywnym. Sprawdzają się przy każdej okazji.

              Brioszki z musem warzywno-serowym


     Brioszki z musem warzywno-serowym


    CIASTO,
    3 łyżeczki drożdży suchych instant,
    2 łyżeczki cukru
    1/2 szklanki mleka,
    2 szklanki mąki pszennej,
    2 łyżki cukru kryształ,
    180 g margaryny
miekkiej,
    2 jajka,
    1 jajko do smarowania,
    MUS:
    250 g sera białego 
twarogowego
   
rzodkiewek
    1/2 pęczka szczypiorku
    4 łyżki śmietany
    2 szczypty soli ziołowej Prymat,
    2 szczypty pieprzu czarnego mielonego Prymat,
    mak do posypania brioszek.

                  

              Brioszki z musem warzywno-serowym

Sposób wykonania:


W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże dodając 2 łyżeczki cukru.

Odstawiamy do wyrośnięcia.

W dużej misce mieszamy
makę z cukrem, jajkami ,a po chwili z wyrośnietymi drożdżami.

Zagniatamy ciasto. Stopniowo dodajemy
miekką margarynę.

Wyrabiamy około 15 minut.
Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie kształtujemy kulki średnicy 4 cm i wkładamy do foremek
muffinek lub do foremek babeczek.
Na każdej
brioszce kładziemy mniejsza kulke ciasta.
Odstawiamy jeszcze na 15-20 minut do podrośnięcia.
Po tym czasie smarujemy każdą roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku przez 15-20 minut.

MUS WARZYWNO - SEROWY.

Rozdrabniamy rzodkiewki i szczypiorek za pomocą
blendera.

Następnie dodajemy ser, śmietanę i doprawiamy do smaku. Łączymy razem.

Rozdrabniamy.

Brioszki przekrawamy na pół.
Mus nakładamy do szprycy i nakładamy na
brioszki.
Dekorujemy plastrem rzodkiewki i pokrojonym szczypiorkiem.

 

Brioszki z musem warzywno-serowym

Smacznego.

prymat