Brioszki z musem warzywno-serowym
CIASTO,
3 łyżeczki drożdży suchych instant,
2 łyżeczki cukru
1/2 szklanki mleka,
2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki cukru kryształ,
180 g margaryny miekkiej,
2 jajka,
1 jajko do smarowania,
MUS:
250 g sera białego twarogowego
5 rzodkiewek
1/2 pęczka szczypiorku
4 łyżki śmietany
2 szczypty soli ziołowej Prymat,
2 szczypty pieprzu czarnego mielonego Prymat,
mak do posypania brioszek.
Sposób wykonania:
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże dodając 2 łyżeczki cukru.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
W dużej misce mieszamy makę z cukrem, jajkami ,a po chwili z wyrośnietymi drożdżami.
Zagniatamy ciasto. Stopniowo dodajemy miekką margarynę.
Wyrabiamy około 15 minut.
Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie kształtujemy kulki średnicy 4 cm i wkładamy do foremek muffinek lub do foremek babeczek.
Na każdej brioszce kładziemy mniejsza kulke ciasta.
Odstawiamy jeszcze na 15-20 minut do podrośnięcia.
Po tym czasie smarujemy każdą roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku przez 15-20 minut.
MUS WARZYWNO - SEROWY.
Rozdrabniamy rzodkiewki i szczypiorek za pomocą blendera.
Następnie dodajemy ser, śmietanę i doprawiamy do smaku. Łączymy razem.
Rozdrabniamy.
Brioszki przekrawamy na pół.
Mus nakładamy do szprycy i nakładamy na brioszki.
Dekorujemy plastrem rzodkiewki i pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego.