Brazylijskie ciasto pomarańczowe

Opublikowano: 11.01.2015
Brazylijskie ciasto pomarańczowe
Zamieszczamy przepis na przepyszne ciasto pomarańczowe wg przepisu mamy Brasileiro. Ciasto pomarańczowe jest tak popularne w Brazylii jak sernik czy szarlotka w Polsce a każda Pani Domu ma swój własny przepis. A o to i on.

Składniki na ciasto:

  •  200 gram margaryny Kasi
  • 2 szklanki cukru (brązowego lub białego) 
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki soku z wyciśniętych pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Polewa do ciasta:

  • pół szklanki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki cukru najlepiej brązowego


Foremka: forma na babkę z kominem

W mikserze ubijamy cukier z margaryną. Dodajemy jajka (można choć nie jest to koniecznie oddzielnie ubić białka na sztywną pianę). Następna w kolejce jest mąka, proszek do pieczenia i  na samym końcu sok z pomarańczy.

Wlewamy masę do foremki i pieczemy godzinę w piekarniku (elektrycznym) w temperaturze 150C. Ponieważ ciasto jest z sokiem z pomarańczy jego konsystencja nie będzie przypominała naszej babki piaskowej czy cytrynowej. Ciasto pomarańczowe to ciasto "zakalcowate".

Brazylijskie ciasto pomarańczoweSmaki Brazylii Blog

prymat