Składniki na ciasto:
- 200 gram margaryny Kasi
- 2 szklanki cukru (brązowego lub białego)
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 szklanki soku z wyciśniętych pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa do ciasta:
- pół szklanki soku z pomarańczy
- 3 łyżki cukru najlepiej brązowego
Foremka: forma na babkę z kominem
W mikserze ubijamy cukier z margaryną. Dodajemy jajka (można choć nie jest to koniecznie oddzielnie ubić białka na sztywną pianę). Następna w kolejce jest mąka, proszek do pieczenia i na samym końcu sok z pomarańczy.
Wlewamy masę do foremki i pieczemy godzinę w piekarniku (elektrycznym) w temperaturze 150C. Ponieważ ciasto jest z sokiem z pomarańczy jego konsystencja nie będzie przypominała naszej babki piaskowej czy cytrynowej. Ciasto pomarańczowe to ciasto "zakalcowate".