Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bratek, stokrotka i fiołek na talerzu na wiosnę

Kwiaty postrzegane są przez nas jako ozdoba w wazonie, ogródku która cieszy oko. Szkoda że, zapominamy o tym, albo nie wiemy że, niektóre gatunki kwiatów są jadalne.

Kwiaty postrzegane są przez nas jako ozdoba w wazonie, ogródku która cieszy oko. Szkoda że, zapominamy o tym, albo nie wiemy że, niektóre gatunki kwiatów są jadalne. Do takich wiosennych należą braki i fiołki oraz stokrotki które rosną w naszych ogródkach przydomowych, kwietnikach, doniczkach. Warto spojrzeć na nie jak na coś co możemy zjeść i co jest bardzo zdrowe.

Fiołki oprócz tego że pięknie wyglądają, są bardzo dobre w smaku. Zawierają bardzo dużo witaminy C, a liście mają jej więcej niż inne warzywa. Polecam je jako dodatek do sałatek świeżo zerwane. Można z nich zrobić także syrop.

Cztery filiżanki kwiatów zalewamy w szklanym słoju wrzątkiem. Po 5 minutach przykrywamy płótnem i dostawiamy na 48 h. Odcedzamy, i na filiżankę wywaru dodajemy dwie szklanki cukru. Gotujemy na wolny, ogniu 10 minut. Spożywamy po tygodniu przechowania syropu w ciepłym, miejscu.

 

Bratek, stokrotka i fiołek na talerzu na wiosnę

Fiołki można zrobić także w cukrze. Ubijamy białko jaja na sztywno i smarujemy nim kwiatki pędzelkiem. Obtaczamy je w cukrze drobnym. Suszymy je na pergaminie w temp nie wcześniej niż 90 stopni. Przechowujemy w słoiku, posłużą nam jako dekoracje deserów.

 

Bratek, stokrotka i fiołek na talerzu na wiosnę

Bratki występują w wielu kolorach i odmianach, od drobnych po duże kwiatki. Polecam w kuchni, dodawać do sałatek warzywnych, zup, sałatek owocowych, do naleśników. Można je także mrozić w kostkach lodu i dodawać do napoi albo drinków. Wygląda to bardzo pięknie.

 

Bratek, stokrotka i fiołek na talerzu na wiosnę

Bratek jest zdrowym kwiatem, zawiera dużo witaminy C, mikroelementy. Reguluje przemianę materii, ma działanie podfruwajce organizm i moczopędne. Polecany jest w infekcjach dróg moczowych, nadciśnieniu. Jest bardzo zdrowy dla osób które maja problemy z trądzikiem. Idealnym rozwiązaniem  wtedy, jest picie naparu z kwiatów bratka.

 

Bratek, stokrotka i fiołek na talerzu na wiosnę

 

W sklepach zielarskich można kupić susz tych kwiatów i pić także w okresie przeziębienia. Oczyszcza organizm z toksyn i działa odtruwająco.

 

Kwiaty bratka dodawane są do win, syropów, olejów. Wykorzystywane są do produkcji preparatów leczniczych i kosmetyków. Zawierają bioflawonoidy, dużo śluzów, soli mineralnych, kwasy organiczne, cukry, garbniki i inne.

 

Bratek, stokrotka i fiołek na talerzu na wiosnę

 

Bratek dodawany jest do preparatów w walce z nadwagą. Pobudza on przemianę materii, zwiększa uczucie sytości.

 

Bratek, stokrotka i fiołek na talerzu na wiosnę

 

Innym jadalnym kwiatem wiosennym który rośnie na lakach i ogrodach jest stokrotka. Zarówno liście, jak kwiaty, dodajemy do sałatek, sosów, zup, omletów, past, maseł ziołowych. Pąki można marynować, dodawać do napojów, robić z nich syropy.

Zawierają bardzo dużo witaminy C, olejki eteryczne, flawonoidy, sole mineralne, białka, cukry. Kwiaty stokrotki mają właściwości przeciwzapalne, przeciwkrwotocznie,e wykrztuśne.

Stokrotki można dodawać do deserów, posypywać nimi kanapki, podpłomyki, dodawać do drinków. Można je gotować ale tracą wtedy witaminy.

 

Bratek, stokrotka i fiołek na talerzu na wiosnę

 

Można je marynować i używać jako przyprawy. Do jedzenia nadają się także korzenie,gotowane albo na surowo. Tylko trzeba je dokładnie oczyścić z ziemi

Z kwiatów stokrotki można zrobić syrop na przeziębiania.

250 g kwiatów

1/2 cytryny

40 g cukru

3 szklanki wody

Kwiaty zalewa się wrzącą wodą, dodajemy kawałki cytryny. Następnego dnia przecedzamy przez gazę, dodajemy cukier i gotujemy aż zgęstnieje

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak