Biszkopt z masą jabłkową i pianką
Biszkopt,
4 jajka,
4 łyżki mąki pszennrj
4 łyżki cukru kryształu,
Masa jabłkowa,
1 kg jabłek,
1 opakowanie galaretki wiśniowej,
1 szklanka cukru kryształu,
PIANA,
1 opakowanie śnieżki instant,
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej,
220 ml mleka
dodatkowo;,
ciastka kruche,
draże kakaowe,
polewa,
1 opakowanie kiślu truskawkowego
2 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek.
Ubijamy białka na sztywną pianę.
Gdy piana będzie ubita dodajemy po jednym jajku.
Ubijamy na najniższych obrotach robota.
Wsypujemy cukier i nadal miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy do małej formy 25 x 20 cm .
Na wierzch ciasta wrzucamy draże.
Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki.
Wykładamy ją czystą folią i wkładamy biszkopt z powrotem.
MASA JABŁKOWA:
Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki.
Smażymy z 100 ml wody dodając cukier. Przesmażamy aż się jabłka zacznąrozpadać . Dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy.
Podczas mieszania większe kawałki jabłek można rozgnieść widelcem lub po lekkim przestudzeniu rozdrobnić blenderem.
Mase jabłkową wylewamy na przestudzony biszkopt.
Wyrównujemy masę, a na wierzch układamy kruche ciastka.
PIANKA:
Śnieżkę ubijamy z mlekiem. Galaretkę rozpuszczamy wcześniej w połowie szklanki gorącej wody.
Przestudzoną łączymy z ubitą pianą. Piane wykładamy na ciasto.
POLEWA:
Śmietanę ,proszek kisielowy i cukier wsypujemy do rondelka lub patelnie . Podgrzewamy na średnim ogniu do momentu aż zacznie gęstnieć .
Polewę przekładamy do szprycy i robimy esy floresy na piance.
Polewa jest dość gęsta więc nie nadaje się do rozsmarowania po cieście.
Możemy zrobić zwykłą czekoladową ,którą jest płynniejsza i polać po piance. Ciasto chłodzimy w lodówce około 2 godzin przed podaniem.