Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z masą jabłkową i pianką

Połączenie biszkoptu z masą jabłkową i pianką puszystą jak chmurka.

                 Biszkopt z masą jabłkową i pianką

 

Biszkopt z masą jabłkową i pianką


    Biszkopt,
    4 jajka,
    4 łyżki mąki pszennrj
    4 łyżki cukru kryształu,

    Masa jabłkowa,
    1 kg jabłek,
    1 opakowanie  galaretki wiśniowej,
    1 szklanka cukru  kryształu,

    PIANA,
    1 opakowanie  śnieżki instant,
    1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej,
    220 ml mleka
    dodatkowo;,
    ciastka kruche,
    draże kakaowe,
    polewa,
    1
opakowanie  kiślu truskawkowego
    2 łyżki cukru
    2 łyżki śmietany


Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek.
Ubijamy białka na sztywną pianę.

Gdy piana będzie ubita dodajemy po jednym jajku.
Ubijamy na najniższych obrotach robota.

Wsypujemy cukier i nadal miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy do małej formy 25 x 20 cm .

Na wierzch ciasta wrzucamy draże.

        Biszkopt z masą jabłkową i pianką

Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki.


           Biszkopt z masą jabłkową i pianką

Wykładamy ją czystą folią i wkładamy biszkopt z powrotem.


MASA JABŁKOWA:

Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki.

 

Smażymy z 100 ml wody dodając cukier. Przesmażamy aż się jabłka zacznąrozpadać . Dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy.

        Biszkopt z masą jabłkową i pianką



Podczas mieszania większe kawałki jabłek można rozgnieść widelcem lub po lekkim przestudzeniu rozdrobnić blenderem.

  Mase jabłkową wylewamy na przestudzony biszkopt.

         Biszkopt z masą jabłkową i pianką



Wyrównujemy masę, a na wierzch układamy kruche ciastka.

         Biszkopt z masą jabłkową i pianką




PIANKA:

Śnieżkę ubijamy z mlekiem. Galaretkę rozpuszczamy wcześniej w połowie szklanki gorącej wody.

Przestudzoną łączymy z ubitą pianą. Piane wykładamy na ciasto.

 

Biszkopt z masą jabłkową i pianką


POLEWA:

Śmietanę ,proszek kisielowy i cukier wsypujemy do rondelka lub patelnie . Podgrzewamy na średnim ogniu do momentu aż zacznie gęstnieć .

Polewę przekładamy do szprycy i robimy esy floresy na piance.

 

         Biszkopt z masą jabłkową i pianką


Polewa jest dość gęsta więc nie nadaje się do rozsmarowania po cieście.

 

Biszkopt z masą jabłkową i pianką


Możemy zrobić zwykłą czekoladową ,którą jest płynniejsza i polać po piance. Ciasto chłodzimy w lodówce około 2 godzin przed podaniem.

 

Biszkopt z masą jabłkową i pianką 


 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak