Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezglutenowa babka.

Małe ograniczenie w postaci alergii na gluten wcale nie oznacza rezygnacji ze smacznych wypieków.

Bezglutenowa babka.

Mam sentyment do potraw bezglutenowych.

Sama nie pamiętam, ale ze wspomnień rodziców wiem, że musiałam być na diecie bezglutenowej przez trzy lata. Początkowo myślałam, że to straszne ograniczenie. Jednak i bez glutenu, ciasto i chleb może być całkiem niezły.

Babka bezglutenowa nie była jednorazowa ekspresją. Powraca na mój stół co jakiś czas i już nie ze względów sentymentalnych, ale smakowych :)

 

Składniki:

5 jaj

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki maki kukurydzianej

200 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia (w proszku jest mąka pszenna więc można zastąpić sodą)

2 łyżeczki aromatu cytrynowego

 

Jaja ubić, tak aby podwoiły swoją objętość. Następnie dodać małymi porcjami cukier cały czas ubijając oraz przesiane mąki z proszkiem. Na końcu połączyć z aromatem i roztopionym masłem i wlać do wysmarowanej formy.

Piec 20 minut w 160 stopniach.

Następnie podnieść temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze około 30 minut.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak