BAZYLIA W KUCHNI I MEDYCYNIE

Opublikowano: 02.02.2016
Autor: paulette17
BAZYLIA W KUCHNI I MEDYCYNIE
Bazylię zna każdy, ale czy każdy wie co ona w sobie kryje? Jak działa? Więcej na ten temat poniżej.

Bazylia zwana jest inaczej bazylkiem ogrodowym, zwyczajnym, czy bazyliszkiem polskim. Pochodzi z Azji. W XVI wieku dotarła do Europy Południowej. Zawiera olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, karotenoidy, sterole, saponiny i sole mineralne. Można ją chodować w domowych warunkach zasadzając nasionka w marcu, a w lipcu zbierać plony. Bazylie można wykorzystać w kuchni świeżą jak i suszoną. W obu wersjach sprawdza się znakomicie. W kuchni wchodzi w skład ziół prowansalskich. Najbardziej znana i popularna jest we Włoszech ( ogólnie kuchnia śródziemnomorska ) , używana np. do spaghetti, pesto, jako przyprawa do sałatek, pizzy, zup, warzyw czy sosu- zwłaszcza pomidorowych.
Poza walorami smakowymi bazylia wykazuje także właściwości lecznicze:
1. wspomaga układ pokarmowy:
⦁ ułatwia trawienie białek i tłuszczy, stabilizuje florę jelitową usprawniając w ten sposób trawienie
⦁ zapobiega wzdęciom
⦁ zapobiega skurczom żołądka i wydzielaniu soku żołądkowego, dlatego można stosować ją na niestrawność
2. wspomaga układ nerwowy:
⦁ eliminuje stres
⦁ stosowana jest przy nadpobudliwości, depresji i stanach lękowych
⦁ poprawia nastrój
⦁ zwalcza bezsenność
3. wskazana dla sportowców:
⦁ reguluje poziom testosteronu
⦁ zwalcza przemęczenie fizyczne i umysłowe
⦁ przeciwdziała skurczom mięśni
⦁ ogranicza obrzęki stawów
⦁ leczy kolkę
4. działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie:
⦁ usuwa zmiany skórne ( np. trądzik - w połączeniu z cynkiem w formie toniku )
⦁ łagodzi dolegliwości kaszlu- oczyszcza oskrzela z zalegających płynów

5. inne właściwości:
⦁ działa przeciwbólowo, zwalcza migrene w formie kompresu
⦁ zawiera dużow witaminy A, co przyczynia sie do lepszego widzenia

Bazylia i jej odmiany:
⦁ pospolita- ma korzenny, słodko- ostry smak, intensywnie zielone liscie
⦁ czerwona- różni sie tylko kolorem
⦁ cytrynowa- aromat świeżych cytrusów, stosowana głównie do ryb
⦁ cynamonowa- intensywny zapach cynamonu
⦁ grecka- proste, czterokątne łodygi, małe listki, jasno zielona lub czerwona

PRZEPISY Z WYKORZYSTANIEM BAZYLII:
SPAGHETTI BOLOGNESE
Składniki:
⦁ szynka lub łopatka wieprzowa 0.5 kg.
⦁ czosnek 4 ząbki
⦁ cebula 1/2 szt.
⦁ olej 2 łyżki
⦁ pomidory w puszce 1 puszka
⦁ pomidory świeże 2 szt.
⦁ bazylia świeża posiekana 2 łyżki
⦁ zioła prowansalskie 1 łyżeczka
⦁ woda 1 szkl.
⦁ mąka ziemniaczana 1 łyżka
⦁ sól, pieprz do smaku
⦁ przecier 2 łyżki
⦁ papryka słodka mielona 1 łyżka
⦁ sól ( do mięsa ) 1 łyżeczka
⦁ pieprz (do mięsa ) 1/3 łyżeczki

Dodatkowo:
⦁ makaron spaghetti 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu.
2. Mięso umyć, przekroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mielenia.
Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać.
3. Czosnek i cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić czosnek i cebulę. Przyrumienić.
4. Dodać mięso. Wymieszać. Smażyć, aż mięso zmięknie.
5. Pomidory z puszki przelać do miski. Dodać pokrojone na kostkę świeże pomidory. Przyprawić bazylią i ziołami prowansalskimi. Zmiksować ręcznym blenderem. Dodać do mięsa wraz z wodą i przecierem. Doprawić solą i pieprzem. Kiedy zacznie się gotować dodać mąkę rozrobioną w odrobinie zimnej wody.

ROZGRZEWAJĄCE CANNELLONI Z FARSZEM MIĘSNYM Z PAPRYKĄ I PIECZARKAMI POD BESZAMELEM
Farsz:
⦁ mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka 0.5 kg.
⦁ duża papryka czerwona 2 szt.
⦁ cebula 1 szt.
⦁ małe pieczarki 5-6 szt.
⦁ ząbek czosnku
⦁ sól 1 łyżeczka
⦁ papryka słodka mielona 2 łyżki
⦁ pieprz 1 szczypta
⦁ przecier pomidorowy 3 łyżki
⦁ listki świeżej bazylii 6-7 listków
⦁ olej do smażenia 3 łyżki
⦁ masło 1 łyżeczka
⦁ natka pietruszki świeżej 2 łyżki
Beszamel:
⦁ mleko 350 ml.
⦁ mozzarella 1 kulka
⦁ sól 1 szczypta
⦁ pieprz 1 szczypta
⦁ mąka 2 łyżki
⦁ masło 3 płaskie łyżki
Dodatkowo:
⦁ makaron cannelloni ok. 200 gram

1. Farsz:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju z masłem. Paprykę i pieczarki obrać. Paprykę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w drobniutkie paseczki lub też kosteczkę ( ważne by były drobne, aby zmieściły się do rurek ). Dodać do cebuli i wymieszać. Dusić pod przykryciem ok. 15 min., aż papryka zmięknie. Dodać posiekaną bazylię i pietruszkę. Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dokładnie wymieszać. Dodać do warzyw na patelni i dokładnie wymieszać. Gdy mięso podsmaży się dodać przecier. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
2. Uzupełnienie:
Farszem dokładnie napełnić rurki cannelloni ( musza być pełne farszu) i ułożyć je poziomo w naczyniu żaroodpornym prostokątnym. Następnie układać jedną na drugą pionowo.
3. Beszamel:
Masło rozpuścić w rondelku. Kiedy zacznie skwierczeć dodać mąkę, energicznie mieszając, aż dobrze się rozpuści. Powoli wlewać mleko i mieszać. Doprawić solą, pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do beszamelu. Mieszać aż się rozpuści a sos zgęstnieje. Gotowym beszamelem polać makaron. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 25 min.

 

prymat