Bataty pochodzą z Ameryki Południowej, i możemy się nimi delektować za sprawą Krzysztofa Kolumba który z nimi przypłynął. Bataty występują w 400 odmianach, i mogą mieć skórkę pomarańczową, fioletową,czerwoną,żółta i białą.
Czerwone bataty zawierają dużo likopenu,z kolei fioletowe zawierają antocyjany silne przeciwutleniacze. Fioletowe warzywa niszczą komórki nowotworowe dlatego warto jadać bataty w tym kolorze.
Żółte bataty zawierają karotenoidy, poprawiają nasz wzrok. Polecane są osobom które są nerwowe, podlegają większemu stresowi i wysiłkowi fizycznemu,.
Kształtem przypominają ziemniaki są jednak dłuższe i mają szpiczaste końcówki. Na tle innych warzyw posiadają najwięcej witaminy E.
Bataty zawierają 50 % więcej składników odżywczych niż ziemniaki, dlatego powinniśmy je jeść. Zawierają witamin A,B, N6,.C,E.K,PP. Oraz minerały wapń, potas, magnez, żelazo, selen, cynk, mangan, fosfor. W 100 g mają 86 kalori. Bataty zawierają dużo błonnika, nie zawierają cholesterolu dlatego mogą go jadać prawie wszyscy. Powinny je jeść osoby z chorobami, jelita cienkiego, raka okrężnicy. Zwalniają proces starzenia. Bataty rzadko goszczą na naszych stołach, a powinniśmy jadać te słodkie ziemniaki.
Często zniechęca nas do nich ich cena i to że są trudno dostępne, ale czasami warto zainwestować w nasze zdrowie kupując bataty a nie leki. Przeprowadzono badania że kobiety, które jedzą produkty bogate w beta karoten a bataty go mają, zmieszają ryzyko zachorowania na raka piersi.Zawierają o 28 % więcej potasu niż banan który jest tak polecany.
Bataty można smażyć, gotować, piec. W smaku przypominają trochę dynię i marchewkę. Można je przyrządzać na słodko i na ostro. Można z nich robić zupy kremy, zapiekanki, idealne są do sałatek, do zapiekania z innymi warzywami, idealne są także na frytki.
Bardzo fajne są placki ziemniaczane z batatów, pure, chipsy. Można z nich robić naleśniki, piec ciasta. Przetwarzane są także na mąkę, płatki, sago. Głównie produkuje się je w Chinach, Japonii, USA, Indiach, Bazyli.
Bataty zaleca się gotować zaraz po obraniu, ponieważ miąższ zmienia kolor na wskutek oddziaływania powietrza. Najzdrowsze są przyrządzone na parze bo zachowują najwięcej skalników odżywczych i zachowują one wtedy niższy indeks glikemiczny. Bataty zawierają szczawiany nie tyle co szpinak, ale powinny na nie uważać osoby z chorobami nerek.
Pieczone bataty z dynią i gryczaną
batat 1 sztuka
1/4 dyni Hokkaido
1 papryka czerwona
2 cebule czerwone
1 woreczek kaszy gryczanej
oliwa
1 łyżeczka przyprawy greckiej/ bazylia, oregano, suszona pietruszka/
sól, pieprz
100 g tofu
3 łyżki octu balsamico
10 gałązek koperku
1 garść rukoli
Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji an opakowaniu. Dynię obieram, pozbawiam nasion i kroję w kostkę. Batat obieram i także kroję w kostkę. Partykę kroję w paski, cebulkę kroję w kostkę dużą. Warzywa układam na papierze do pieczenia na blaszce, polewam oliwą, posypuję przyprawą grecką, solą, pieprzem. Wstawiam na 15 minut do piekarnika temp 200 stopni. Warzywa wyjmuje ale paprykę zostawiam jeszcze w wyłączonym piekarniku bo ona musi dłużej dochodzić.Tofu kroję w kostkę, przekładam do miseczki, dodaję ocet balsamiczny odstawiam na godzinę. Do kaszy dodaję warzywa, tofu, koperek pokrojony, rukolę,doprawiam i mieszam.
Ziemniaczana sałatka z batatami
1/2 batata
3 ziemniaki
150 g dyni
1 papryka czerwona
7 gałązek koperku
2 łyzki jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
200 g bobu
5 różyczek kalafiora
Batat, ziemianki, dynię obieram i kroję w kostkę. Przekładam do garnka, dodaję kalafior i gotuje aldente w osolonej wodzie. Bób gotuję osobno także aldente. Obieram ze skórek. Ugotowane warzywa przekładam do miski, dodaję jogurt, czosnek sprasowany, sól, pieprz, pokrojony koperek.
Kokosowy krem z batatów
batat 1 sztuka
700 ml bulionu warzywnego
200 ml mleczka kokosowego
1 papryczka chili
1 cebula
5 ząbków czosnku
sól, pieprz
natka pietruszki
2 łyżki jogurtu greckiego
oliwa z oliwek
Batata obieram, kroję w kostkę, cebulę obieram i kroję w piórka. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Polewam oliwą, dodaję też czosnek nie obrany. Zapiekam 30 minut temp 200 stopni. Warzywa mają być miękkie. Warzywa przekładam do pojemnika, czosnek obieram z łupin i tez dodaję, dolewam bulion, mleczko kokosowe i miksuję blenderem. Zupę podgrzewam, doprawiam solą, pieprzem, podaję jogurtem, chili i natką pietruszki.
Pieczona sałatka z batatami i dynią
1/2 batata
300 g dyni Hokkaido
1 cebula czerwona
1 garść rukoli
100 g tofu
10 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
sos balsamico
sól, pieprz
1/3 łyżeczki suszonej bazylii
1/3 łyżeczki oregano
1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
olej
tat i dynię obieram. Dynię kroję w kostkę, batat kroję w słupki. Ba blaszce na papierze do pieczenia układam dynię, batat, cebulę plastry, pomidorki. Polewam oliwą, posypuję ziołami, solą, pieprzem. Pomidorki wyjmuję wcześniej bo szybciej dochodzą. Wstawiam do piekarnika temp 200 stopni 20 minut. Tofu posypuję także przyprawami i smażę na patelni grillowej. Na rukoli układam pieczone warzywa, dodaję tofu pokrojone, polewam balsamico.
Smacznego :-)