Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Banan platan

Platany – bez nich kuchnia rejonów Ameryki Łacińskiej nie może się obyć. W biedniejszych rejonach Karaibów stanowią, wraz z maniokiem, podstawę codziennej diety.

Platany – bez nich kuchnia rejonów Ameryki Łacińskiej nie może się obyć. W biedniejszych rejonach Karaibów stanowią, wraz z maniokiem, podstawę codziennej diety. Dobrze znane są także w tropikalnej części Ameryki Południowej, gdzie od stuleci przyrządza się z nich niezliczoną liczbę potraw.

Platan i banan

Niewprawne oko może łatwo pomylić platana z bananem. I nic w tym dziwnego, bo z botanicznego punktu widzenia, platan i banan to dwie odmiany tej samej rośliny. W odróżnieniu od bananów, platany są większe, zawierają znacznie więcej skrobi, mniej cukru i przed zjedzeniem muszą być poddane obróbce termicznej, podobnie jak ziemniaki. Smak platana zależy głównie od stopnia jego dojrzałości. Zielone, najmniej dojrzałe platany są lekko mdłe w smaku, nieco podobne do ziemniaków. Można używać ich prawie wyłącznie do gotowania. Pokrojone w kostkę lub plastry, zielone platany można dodać do zupy lub potrawki w karaibskim stylu. Doskonale sprawdzają się w towarzystwie kurczaka i owoców morza. Z platanów, których skórka zaczyna lekko żółknąć, można zrobić puree doskonale pasujące do cięższych mięsnych dań lub placki smażone z głębokim tłuszczu. Platany o brązowej lub prawie czarnej skórce doskonale nadają się do przygotowywania ciast i deserów.

Jak kupować? Najlepiej wybierać platany zielone, tak aby mogły spokojnie dojrzeć w domu. Trzeba jednak pamiętać, że platany dojrzewają znacznie wolniej od bananów i jeśli planujemy zrobienie z nich deseru, warto kupić je z wyprzedzeniem. Proces dojrzewania platanów można praktycznie wstrzymać wkładając je do lodówki. W niskiej temperaturze można je przechować nawet kilka tygodni. Nigdy nie należy kupować platanów o pomarszczonej skórce lub z zalążkami pleśni na końcach. To oznaki złego przechowywania, a zwiędłe lub nadpleśniałe platany nadają się wyłącznie do wyrzucenia.

 Jak przygotować? Z żółtych lub brązowych platanów skórkę można zdjąć bez trudu, tak jak w przypadku banana. Do obrania zielonego platana będzie potrzebny nożyk. Na początek należy ściąć końcówki platana, następnie odcinać skórę od końca do końca. Ponieważ zielone platany podczas mogą barwić ręce, najlepiej obierać je pod strumieniem zimnej wody. Obrane platany warto na kilka minut zanurzyć w mocno osolonej wodzie – dzięki temu zabiegowi nie ściemnieją podczas gotowania.

Jeśli zainteresował Was platan, wypróbujcie przepis na kurczaka Colombo

Colombo chicken

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak