Bakłażan - jak go przygotować i z czym go jeść

Opublikowano: 31.01.2015
Autor: mysza75
Bakłażan - jak go przygotować i z czym go jeść
Każdy o nim słyszał, nie każdy próbował. Mam nadzieję, że poniższy artykuł zachęci Was do przygotowania bakłażana na różne sposoby.

Bakłażan wywodzi się z rodziny roślin psiankowatych. Potocznie nazywany oberżyną ale także gruszką miłosną. Pochodzi z Afryki, Egiptu, Arabii, i Indii. Ma bardzo mało kalorii, za to dużo potasu, magnezu i wapnia; w jego skórce znajdują się związki fenolowe, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

Co ciekawe, w sensie botanicznym nie jest warzywem, a owocem – jagodą. Początkowo uprawiany był jako roślina ozdobna, dopiero później odkryto jego walory kulinarne.

Bakłażan występuje w wielu odmianach: pomarańczowej, żółtej, fioletowej (najpopularniejsza w Polsce), marmurkowej. Najsmaczniejsze okazy można kupić w okresie od czerwca do września, choć są dostępne w sprzedaży całorocznej. Warto dodać, że bakłażan uznawany jest za afrodyzjak.

Bakłażany nie mają charakterystycznego smaku, ani nie są aromatyczne. Dlatego trzeba go łączyć z innymi warzywami, pomidorami, papryką, cukinią, z mięsem, z sosami. Bardzo dobre są bakłażany panierowane jak kotlety schabowe.

Polecam dodawać je do zapiekanek, grillować plastry albo smażyć na patelni grillowej. Szczególnie warto zrobić z nim zapiekankę musakę, tradycje danie Greckie, ale także popularne na Bliskim Wschodzie. Jako nadzienie do bakłażana idealnie sprawdzą się kasze połączone z mięsem, kurkami, pomidorami.

Pyszne są bakłażany nadziewane i zapiekane w piekarniku. Z gotowanych bakłażanów można zrobić wspaniałe pasty i dipy, które są bardzo popularne w kuchni arabskiej. Polecam przetwory z bakłażana, lutenice, ajwar, bałkańskie sosy które podbiły moje podniebienie.

Smażąc bakłażany należy pamiętać o jednej rzeczy: że „piją” one bardzo dużo tłuszczu i mogą być gorzkie. Dlatego przed smażeniem należy pokrojone plastry obficie posypać solą, odstawić na 30 minut, następnie zmyć pod zimą wodą, osuszyć i dopiero smażyć na oleju. Po usmażeniu przekładamy plastry na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Grillując bakłażana należy posmarować plastry z dwóch stron oliwą za pomocą pędzelka. To samo robimy z wydrążonymi połówkami bakłażana przed pieczeniem w piekarniku.

 

Fiołki w sałatce w bakłażanie

 

Bakłażan - jak go przygotować i z czym go jeść


1 bakłażan
1 woreczek ryżu dzikiego
200 g mieszanki warzywa na patelnię
6 krewetek mrożonych
sól, pieprz
olej rzepakowy
fiołki
bazylia, oregano suszone szczypta

Krewetki odmrażam, przekładam do miseczki, dodaję łyżkę oleju, bazylię, oregano, sól, pieprz. Odkładam na godzinę do lodówki w marynacie. Ryż dziki gotuję 30 minut. Bakłażan kroję na pół, wycinam miąższ ze środka. Posypuję solą i odstawiam na 30 minut. Mieszankę warzyw przesmażam na patelni, dodaję przyprawę orientalną, krewetki i chwilę jeszcze smażę. Warzywa dodaję do ryżu ugotowanego i mieszam. Bakłażana łódki smaruję olejem i grilluję na grillu elektrycznym razem z miąższem który dodaję pokrojony do nadzienia sałatki. Zgrillowane łódki napełniam sałatką ryżową. Podaję z fiołkami.

 

Boczniak z bakłażanem z grilla na przekąskę

 

Bakłażan - jak go przygotować i z czym go jeść

4 boczniaki

½ bakłażana

2 pomidorki koktajlowe

1 pomidor duży

1 gałązka bazylii’

1 jajko

4 łyżki bułki tartej

Sól Pieprz Olej

Sos Teriyaki


Bakłażana kroję w plastry około 0,5 cm i solę. Odstawiam na 30 minut. Boczniaki panieruję w jajku najpierw, potem w bułce tartej. Solę, pieprzę i smażę na patelni na oleju. Bakłażan plastry myję pod wodą, osuszam, smaruję pędzelkiem olejem i układam na rozgrzanym grillu elektrycznym. Doprawiam pieprzem. Pomidorki koktajlowe również grilluję. Podaję z listkami bazylii i różą z pomidora dużego.

 

Pieczony bakłażan z pomidorowym ryżem i kurkami

 

 

Bakłażan - jak go przygotować i z czym go jeść

 

3 bakłażany małe
1 woreczek ryżu dzikiego paraboloid
3 łyżki ketchupu domowego łagodnego
1/2 papryki czerwonej
15 pomidorków koktajlowych żółtych
1/2 pęczka koperku
20 dkg kurek
1/2 kulki mozzarelli
sól
pieprz
olej rzepakowy
1 łyżeczka masła


Bakłażan myję kroję wzdłuż, wycinam miąższ i solę obficie. Odstawiam na 30 minut albo dłużej. Myję dokładnie z soli, osuszam i smaruję pędzelkiem olejem rzepakowym dosyć mocno. Miąższ kroje na kawałki i przesmażam na patelni na oleju. Ryż gotuje w osolonej wodzie 20 minut. Przekładam do miseczki, dodaję miąższ z bakłażana, pokrojoną paprykę, ketchup domowy. Kurki przesmażam na masełku, i dodaje do farszu, razem z pokrojona mozzarellą. Farsz mieszam i doprawiam sola, pieprzem, dodaję koperek połowę. Bakłażana wstawiam do piekarnika na klaszcze temp 200 stopni 35 minut. Wyjmuję napełnia farszem dodaję pomidorki koktajlowe polówki i zapiekam jeszcze 10 minut. Posypuje koperkiem przed podaniem.

 

Pomidory z bakłażanem zapiekane

 

 

Bakłażan - jak go przygotować i z czym go jeść

 

200 g makaronu penne
2 bakłażany
8 pomidorów dużych
3 ząbki czosnku
2 cebule duże
sól ziołowa
pieprz
1 łyżeczkę cubrzycy czerwonej
przyprawa pikantna
10 pomidorków koktajlowych
5 pomidorów suszonych
bazylia świeża
20 oliwek czarnych
olej rzepakowy

Makaron gotuje aldente w osolonej wodzie. Bakłażany myję, i kroję w plastry 0,5 cm. Każdy plaster obficie sole i odstawiam na 30 minut. Sól zmywam pod wodą i osuszam plastry ręcznikiem papierowym. Smaruję każdy mocno olejem rzepakowym z dwóch stron i układam na grillu elektrycznym. Bakłażan mocno pije tłuszcz dlatego trzeba go obficie smarować olejem.Grilluję aż plastry będą miękkie. Pomidory sparzam gorącą wodą. Kroję w kostkę. Cebulkę obieram i też kroję w kostkę, Przesmażam na patelni cebule, razem z czosnkiem sprasowanym, dodaję potem pomidory i smażę około 30 minut aż zrobi się fajny sos. Doprawiam sola, pieprzem, cubrzycą, przyprawą do dań pikantnych. W naczyniu układam połowę makaronu, polewam sosem 1/3, na to połowa plastrów bakłażana, reszta makaronu, sos 1/3 plastry bakłażana i reszta sosu. Wstawiam do piekarnika na 30 minut temp 200 stopni. Wyjmuję dodaję pomidorki koktajlowe pokrojone, oliwki czarne, suszone pomidory i wstawiam jeszcze na 10 minut. Przed podaniem dodaję bazylię świeżą

 

Grillowany bakłażan z jaglaną z tofu i sosem teriyaki

 

 

Bakłażan - jak go przygotować i z czym go jeść
1 bakłażan
¾ szklanki kaszy jaglanej
½ pęczka koperku
½ opakowania tofu naturalne
2 boczniaki
5 pomidorków koktajlowych
3 łyżki sosu teriyaki
Sól
Pieprz
Bazylia świeża
1 łyżeczka bazylii suszonej
½ papryczki chili
Kwiaty bratka
1 duży pomidor
oliwa

 Kaszę przelewam zimną wodą, następnie wsypuję do garnka i zalewam 1.5 szklanki wody. Gotuję do momentu wchłonięcia wody i odstawiam w ciepłe miejsce pod koc.

 Bakłażan myję, kroję wzdłuż , wydrążam środek i obficie solę. Odstawiam na 30 minut aż się spoci. Następie zmywam pod zimną wodą sól. Bakłażana smaruję oliwą dosyć mocno i grilluje na grillu elektrycznym.

 Tofu marynuję w oliwie, dodaję sól, pieprz, bazylię i grilluję razem z bakłażanem, i połówkami pomidorków koktajlowych. Boczniaki kroję w paski i przesmażam na patelni na oleju. Do kaszy jaglanej dodaję pokrojony koperek, tofu, chili, sos teriyaki, boczniaki. Dodaję sól, pieprz do smaku. Bakłażany napełniam farszem, dodaję pomidorki, listki bazylii i kwiaty bratka.
Talerz dekoruję różą z pomidora i listkami bazylii.

 

Roladki z bakłażana z gryczaną

 

 

Bakłażan - jak go przygotować i z czym go jeść
2 bakłażany
1 szklanka  kaszy gryczanej
1 papryczka chili
1/2 pęczka pietruszki
1/2 słoika suszonych pomidorów
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
oliwki zielone i czarne do dekoracji
olej rzepakowy
1 łyżka smalcu

Bakłażany kroję maszynką do chleba na cienkie plastry około 4 mm. Solę i odstawiam na 30 minut. Sól zmywam wodą, osuszam i układam na grillu elektrycznym. Każdy plaster smaruję pędzelkiem olejem rzepakowym. Kasze gryczaną , gotuję w dwóch szklankach wody, dodaję smalec. Jak kasza wchłonie wodę, wstawiam garnek pod koc na 40 minut. Do kaszy dodaję pokrojone suszone pomidory, papryczkę chili, pietruszkę, sos sojowy, pieprz. Całość mieszam. Na każdy plaster bakłażana grillowany nakładam farsz i zwijam. Dekoruję pietruszką i talerz oliwkami.

 

Bakłażan nadziewany kaszą owsianą

 

 

Bakłażan - jak go przygotować i z czym go jeść

2 bakłażany
1 woreczek kaszy owsianej
1 opakowanie tofu naturalne
1 pęczek pietruszki
30 dkg dyni
sól, pieprz
bazylia, oregano, rozmaryn szczypta 1/2lyżeczki razem
5 pomidorków koktajlowych
olej

 Kasze gotuję 15 minut. Wyjmuję z woreczka i studzę.
Bakłażany kroję wzdłuż, wydrążam środek. Posypuję obficie sola. odstawiam na 30 minut. Spłukuje zimą wodą i osuszam. Smaruję obficie olejem i wkładam do piekarnika temp 200 stopni na 35 minut.
Dynię obieram, i kroję w kostkę.Układam na osobnej blaszce na papierze do pieczenia. Posypuję bazylią, rozmarynem , oregano, solą, pieprzem. Piekę 5-10 minut temp 190 stopni. Dynia ma być lekko miękka.Piekę razem z bakłażanem.

Podpieczony miąższ bakłażana kroję, dodaję do kaszy. Natkę pietruszki kroję drobno, tofu w kostkę małą, dodaje dynię. Doprawiam solą, pieprzem. Farszem napełniam bakłażanowe łódki, dodaję połówki pomidorków koktajlowych i wstawiam jeszcze na 10 minut do piekarnika temp 200 stopni.

 

Bakłażan zapiekany z ryżem i kurczakiem

 

Bakłażan - jak go przygotować i z czym go jeść


3 bakłażany
1 pierś z kurczaka
1 woreczek ryżu brązowego
1 por biała część
1 cebula
15 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
7 suszonych pomidorów
1/2 pęczka pietruszki
1 papryczka chili
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz
olej rzepakowy
2 ząbki czosnku

Bakłażany myję, kroję wzdłuż, wydrążam środek, obficie sole i odstawiam na 30 minut. Pierś z kurczaka kroję na kawałki, dodaję pokrojoną cebulę w piórka, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, czosnek. Odstawiam na godzinę. Bakłażan myję dokładnie, smaruje olejem rzepakowym , układam na blaszce i zapiekam 40 minut temp 200 stopni. Ryż gotuję, przekładam do miseczki. Pierś z kurczaka podsmażam na patelni, dodaję pokrojonego pora. Bakłażana środek wydrążony podsmażam też na patelni i dodaję do farszu razem z suszonymi pomidorami, chili papryczką, pokrojoną pietruszką, doprawiam sosem sojowym, solą, pieprzem. Farszem napełniam bakłażany, dodaję pomidorki i zapiekam jeszcze 10 minut. Dekoruję pietruszką.

 

 

 

prymat