Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Babki Wielkanocne cz.4

Pamiętajcie, że na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznej domowej babki. Dzisiaj przedstawiam Wam ostatnie moje przepisy na babki. Serdecznie zapraszam :)

Pamiętajcie, że na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznej domowej babki. Dzisiaj przedstawiam Wam ostatnie moje przepisy na babki. Serdecznie zapraszam :)

To już ostatnie moje przepisy na babki wielkanocne, chyba, że jeszcze coś upiekę nowego przed Wielkanocą i zdążę napisać przepis. Ale myślę, że z takiej ilości przepisów jakie Wam zaprezentowałam każdy wybierze coś dla siebie. W tym wpisie przedstawiam Wam dwie pyszne babki. Jedną lekko piaskową z naturalną pomarańczową nutką, bo z sokiem ze świeżej pomarańczy, a drugą kokosową bogato udekorowaną polewą czekoladową, płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową. Zachęcam Was do upieczenia pysznej i domowej babki. Może wybierzecie coś dla siebie z moich przepisów. Zapraszam.

 

Pyszne przepisy na babki:


1. Piaskowa babka z pomarańczową nutką.


Na Wielkanocny stół polecam Wam bardzo pyszną babkę. Babka jest lekko piaskowa i pysznie pachnąca pomarańczą. Z tego przepisu zawsze się udaje. Gdy się piecze to tak pysznie pachnie, że nie można się doczekać kiedy będzie gotowa. Zapraszam :)

 

Babki Wielkanocne cz.4

 

Składniki:


Ciasto:

20 dag masła lub margaryny

4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki tortowej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki soku z pomarańczy


Lukier:

pół szklanki cukru pudru

sok z pomarańczy ( kilka łyżek )


Dodatkowo:

2 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka masła lub margaryny

5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

listki melisy do dekoracji


Wykonanie:

 

1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.


2. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i sok z pomarańczy, miksujemy, na koniec wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło lub margarynę i miksujemy do dokładnego połączenia się składników.


3. Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przelewamy do niej ciasto.


4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 - 45 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy.


5. Lukier: Cukier puder wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy sok z pomarańczy i ucieramy przez kilka minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję. Lukier nie może być zbyt rzadki ponieważ spłynie nam z babki.


6. Gotowym lukrem polewamy babkę. Dekorujemy ją skórką pomarańczową i listkami melisy cytrynowej. Odstawiamy do zastygnięcia lukru.


7. Po tym czasie babka jest gotowa do podania.


8. Życzę smacznego.


Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Użyłam takiej większej formy na babkę z kominem.

 

2. Kokosowa babka z polewą i bakaliami.


Pyszna babka z kokosową i pomarańczową nutką. Pięknie pachnie i pyszne smakuje. Jest lekko wilgotna, a ładnie udekorowana będzie ozdobą świątecznego stołu. Zapraszam :)

 

Babki Wielkanocne cz.4


Składniki:


Ciasto:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka maki tortowej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

20 dag masła lub margaryny

10 dag wiórek kokosowych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy


Polewa:

3 łyżki kakao

3 łyżki cukru

3 łyżki masła lub margaryny

niewielka ilość gorącej wody


Dodatkowo:

1 łyżeczka masła lub margaryny

2 łyżki bułki tartej

2 łyżki płatków migdałowych

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej


Wykonanie:

 

1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe, obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy.


2. Pieczenie: Formę na babkę ( taką większą z kominem ) smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy do niej ciasto. Babkę pieczmy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem i lekko studzimy, następnie wyjmujemy z formy.


3. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Gotową polewę wylewamy na babkę.


4. Dekoracja: Następnie dekorujemy babkę dowolnie płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową. Odstawiamy do zastygnięcia.


5. Podanie: Gdy babka będzie gotowa kroimy i podajemy. Życzę smacznego.

 


Smacznych inspiracji życzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak