Pamiętajcie, że na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznej domowej babki. Dzisiaj przedstawiam Wam ostatnie moje przepisy na babki. Serdecznie zapraszam :)
To już ostatnie moje przepisy na babki wielkanocne, chyba, że jeszcze coś upiekę nowego przed Wielkanocą i zdążę napisać przepis. Ale myślę, że z takiej ilości przepisów jakie Wam zaprezentowałam każdy wybierze coś dla siebie. W tym wpisie przedstawiam Wam dwie pyszne babki. Jedną lekko piaskową z naturalną pomarańczową nutką, bo z sokiem ze świeżej pomarańczy, a drugą kokosową bogato udekorowaną polewą czekoladową, płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową. Zachęcam Was do upieczenia pysznej i domowej babki. Może wybierzecie coś dla siebie z moich przepisów. Zapraszam.
Pyszne przepisy na babki:
1. Piaskowa babka z pomarańczową nutką.
Na Wielkanocny stół polecam Wam bardzo pyszną babkę. Babka jest lekko piaskowa i pysznie pachnąca pomarańczą. Z tego przepisu zawsze się udaje. Gdy się piecze to tak pysznie pachnie, że nie można się doczekać kiedy będzie gotowa. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
20 dag masła lub margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z pomarańczy
Lukier:
pół szklanki cukru pudru
sok z pomarańczy ( kilka łyżek )
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka masła lub margaryny
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
listki melisy do dekoracji
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.
2. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i sok z pomarańczy, miksujemy, na koniec wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło lub margarynę i miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
3. Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przelewamy do niej ciasto.
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 - 45 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy.
5. Lukier: Cukier puder wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy sok z pomarańczy i ucieramy przez kilka minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję. Lukier nie może być zbyt rzadki ponieważ spłynie nam z babki.
6. Gotowym lukrem polewamy babkę. Dekorujemy ją skórką pomarańczową i listkami melisy cytrynowej. Odstawiamy do zastygnięcia lukru.
7. Po tym czasie babka jest gotowa do podania.
8. Życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Użyłam takiej większej formy na babkę z kominem.
2. Kokosowa babka z polewą i bakaliami.
Pyszna babka z kokosową i pomarańczową nutką. Pięknie pachnie i pyszne smakuje. Jest lekko wilgotna, a ładnie udekorowana będzie ozdobą świątecznego stołu. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka maki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
20 dag masła lub margaryny
10 dag wiórek kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
niewielka ilość gorącej wody
Dodatkowo:
1 łyżeczka masła lub margaryny
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe, obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy.
2. Pieczenie: Formę na babkę ( taką większą z kominem ) smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy do niej ciasto. Babkę pieczmy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem i lekko studzimy, następnie wyjmujemy z formy.
3. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Gotową polewę wylewamy na babkę.
4. Dekoracja: Następnie dekorujemy babkę dowolnie płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową. Odstawiamy do zastygnięcia.
5. Podanie: Gdy babka będzie gotowa kroimy i podajemy. Życzę smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.