Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babki Wielkanocne cz.4

Pamiętajcie, że na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznej domowej babki. Dzisiaj przedstawiam Wam ostatnie moje przepisy na babki. Serdecznie zapraszam :)

Pamiętajcie, że na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznej domowej babki. Dzisiaj przedstawiam Wam ostatnie moje przepisy na babki. Serdecznie zapraszam :)

To już ostatnie moje przepisy na babki wielkanocne, chyba, że jeszcze coś upiekę nowego przed Wielkanocą i zdążę napisać przepis. Ale myślę, że z takiej ilości przepisów jakie Wam zaprezentowałam każdy wybierze coś dla siebie. W tym wpisie przedstawiam Wam dwie pyszne babki. Jedną lekko piaskową z naturalną pomarańczową nutką, bo z sokiem ze świeżej pomarańczy, a drugą kokosową bogato udekorowaną polewą czekoladową, płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową. Zachęcam Was do upieczenia pysznej i domowej babki. Może wybierzecie coś dla siebie z moich przepisów. Zapraszam.

 

Pyszne przepisy na babki:


1. Piaskowa babka z pomarańczową nutką.


Na Wielkanocny stół polecam Wam bardzo pyszną babkę. Babka jest lekko piaskowa i pysznie pachnąca pomarańczą. Z tego przepisu zawsze się udaje. Gdy się piecze to tak pysznie pachnie, że nie można się doczekać kiedy będzie gotowa. Zapraszam :)

 

Babki Wielkanocne cz.4

 

Składniki:


Ciasto:

20 dag masła lub margaryny

4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki tortowej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki soku z pomarańczy


Lukier:

pół szklanki cukru pudru

sok z pomarańczy ( kilka łyżek )


Dodatkowo:

2 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka masła lub margaryny

5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

listki melisy do dekoracji


Wykonanie:

 

1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.


2. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i sok z pomarańczy, miksujemy, na koniec wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło lub margarynę i miksujemy do dokładnego połączenia się składników.


3. Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przelewamy do niej ciasto.


4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 - 45 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy.


5. Lukier: Cukier puder wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy sok z pomarańczy i ucieramy przez kilka minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję. Lukier nie może być zbyt rzadki ponieważ spłynie nam z babki.


6. Gotowym lukrem polewamy babkę. Dekorujemy ją skórką pomarańczową i listkami melisy cytrynowej. Odstawiamy do zastygnięcia lukru.


7. Po tym czasie babka jest gotowa do podania.


8. Życzę smacznego.


Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Użyłam takiej większej formy na babkę z kominem.

 

2. Kokosowa babka z polewą i bakaliami.


Pyszna babka z kokosową i pomarańczową nutką. Pięknie pachnie i pyszne smakuje. Jest lekko wilgotna, a ładnie udekorowana będzie ozdobą świątecznego stołu. Zapraszam :)

 

Babki Wielkanocne cz.4


Składniki:


Ciasto:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka maki tortowej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

20 dag masła lub margaryny

10 dag wiórek kokosowych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy


Polewa:

3 łyżki kakao

3 łyżki cukru

3 łyżki masła lub margaryny

niewielka ilość gorącej wody


Dodatkowo:

1 łyżeczka masła lub margaryny

2 łyżki bułki tartej

2 łyżki płatków migdałowych

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej


Wykonanie:

 

1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe, obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy.


2. Pieczenie: Formę na babkę ( taką większą z kominem ) smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy do niej ciasto. Babkę pieczmy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem i lekko studzimy, następnie wyjmujemy z formy.


3. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Gotową polewę wylewamy na babkę.


4. Dekoracja: Następnie dekorujemy babkę dowolnie płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową. Odstawiamy do zastygnięcia.


5. Podanie: Gdy babka będzie gotowa kroimy i podajemy. Życzę smacznego.

 


Smacznych inspiracji życzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak