Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babki Wielkanocne cz.3

W tym wpisie przedstawiam Wam kolejne trzy propozycje na Wielkanocne babki. Zaglądnijcie koniecznie. Zapraszam :)


Babek u mnie pod dostatkiem, można wybierać w różnych propozycjach. Tym razem mam dla Was wyrazistą w smaku babkę z szafranem. Szafran co prawda jest bardzo drogi, ale raz na jakiś czas można sobie na niego pozwolić. Pozostałe dwie babki to bardzo proste w wykonaniu i pyszne. Przepis na kakaową babkę mam z bardzo starego zeszytu, gotujemy do niej mleko z kakao, babka ma ciekawy smak i strukturę ciasta. Ostatnia babka to taka prosta, lekko piaskowa i puchata. Wszystkie babki są pyszne i udadzą się każdemu. Zapraszam serdecznie do przepisów.


Pyszne przepisy:


1. Babka szafranowa.


Szafran to bardzo droga przyprawa. Ja miałam taką przyjemność, że go dostałam. Długo myślałam jak go wykorzystać i wybór padł na babkę szafranową. Babka wyszła pyszna o wyrazistym smaku szafranu. Pięknie żółciutka. Możemy ją upiec na świąteczny wielkanocny stół. Zapraszam :)

 

Babki Wielkanocne cz.3

 

Składniki:


Ciasto:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

2 i pół szklanki mąki tortowej

20 dag masła lub margaryny

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

pół łyżeczki nitek szafranu ( 0,2 g )


Dodatkowo:

cukier puder do posypania

1 łyżeczka masła

2 łyżki bułki tartej


Wykonanie:


1. Mleko podgrzewamy, powinno być dobrze ciepłe, następnie rozpuszczamy w nim nitki szafranu i studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy na przemian mąkę tortową, proszek do pieczenia i mleko z szafranem. Ucieramy na gładkie ciasto.


2. Foremkę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy do niej ciasto.


3. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50-55 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Babkę studzimy i wyjmujemy z formy.

 

4. Gotową babkę oprószamy cukrem pudrem i podajemy.


5. Smacznego.

 

2. Kakaowa babka.


Przepis znalazłam w starym zeszycie. Babka wyszła puszysta i bardzo smaczna. Polecam upiec na Wielkanocny stół, bo przecież pysznej babki nie może zabraknąć. Zapraszam:)

 

Babki Wielkanocne cz.3


Składniki:

 

Ciasto:


3 jajka

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

2 łyżki bułki tartej

3 łyżki kakao

1 szklanka cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


masło do posmarowania formy

bułka tarta do posypania formy

cukier puder do posypania ciasta


Wykonanie:


1. Mleko gotujemy z cukrem i studzimy.


2. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i bułkę tartą, oraz mleko z kakao, dokładnie ucieramy.


3. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki posmarowanej masłem i posypanej bułką tarą.


4. Następnie babkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Babkę studzimy i wyjmujemy z formy.


5. Babkę oprószamy cukrem pudrem. Kroimy i podajemy.


6. Smacznego.

 

3. Babka Wielkanocna.

 

Ta babka jest bardzo prosta i bardzo szybka w wykonaniu. Bardzo smaczna, taka lekko piaskowa. Nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole. Zapraszam:)

 

Babki Wielkanocne cz.3

 

Składniki:


Ciasto:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki tortowej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

20 dag masła lub margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego


Dodatkowo:

masło do posmarowania foremki

bułka tarta do posypania foremki

cukier puder do oprószenia babki


Wykonanie:


1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.


2. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy obie mąki , proszek do pieczenia oraz masło lub margarynę, dokładnie miksujemy.


3. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.


4. Pieczemy około 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Studzimy i wyjmujemy z formy.


5. Babkę oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy.


6. Smacznego.

 

Smacznych inspiracji życzę.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak