Babek u mnie pod dostatkiem, można wybierać w różnych propozycjach. Tym razem mam dla Was wyrazistą w smaku babkę z szafranem. Szafran co prawda jest bardzo drogi, ale raz na jakiś czas można sobie na niego pozwolić. Pozostałe dwie babki to bardzo proste w wykonaniu i pyszne. Przepis na kakaową babkę mam z bardzo starego zeszytu, gotujemy do niej mleko z kakao, babka ma ciekawy smak i strukturę ciasta. Ostatnia babka to taka prosta, lekko piaskowa i puchata. Wszystkie babki są pyszne i udadzą się każdemu. Zapraszam serdecznie do przepisów.
Pyszne przepisy:
1. Babka szafranowa.
Szafran to bardzo droga przyprawa. Ja miałam taką przyjemność, że go dostałam. Długo myślałam jak go wykorzystać i wybór padł na babkę szafranową. Babka wyszła pyszna o wyrazistym smaku szafranu. Pięknie żółciutka. Możemy ją upiec na świąteczny wielkanocny stół. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 i pół szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pół łyżeczki nitek szafranu ( 0,2 g )
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1 łyżeczka masła
2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
1. Mleko podgrzewamy, powinno być dobrze ciepłe, następnie rozpuszczamy w nim nitki szafranu i studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy na przemian mąkę tortową, proszek do pieczenia i mleko z szafranem. Ucieramy na gładkie ciasto.
2. Foremkę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy do niej ciasto.
3. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50-55 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Babkę studzimy i wyjmujemy z formy.
4. Gotową babkę oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
5. Smacznego.
2. Kakaowa babka.
Przepis znalazłam w starym zeszycie. Babka wyszła puszysta i bardzo smaczna. Polecam upiec na Wielkanocny stół, bo przecież pysznej babki nie może zabraknąć. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
1. Mleko gotujemy z cukrem i studzimy.
2. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i bułkę tartą, oraz mleko z kakao, dokładnie ucieramy.
3. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki posmarowanej masłem i posypanej bułką tarą.
4. Następnie babkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Babkę studzimy i wyjmujemy z formy.
5. Babkę oprószamy cukrem pudrem. Kroimy i podajemy.
6. Smacznego.
3. Babka Wielkanocna.
Ta babka jest bardzo prosta i bardzo szybka w wykonaniu. Bardzo smaczna, taka lekko piaskowa. Nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
20 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
masło do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki
cukier puder do oprószenia babki
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.
2. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy obie mąki , proszek do pieczenia oraz masło lub margarynę, dokładnie miksujemy.
3. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
4. Pieczemy około 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Studzimy i wyjmujemy z formy.
5. Babkę oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy.
6. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.