Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez babki, co roku piekę inną, nie wyobrażam też sobie kupnej babki, nie ma jak świeża, domowa i pachnąca. Upieczenie babki nie wymaga dużo czasu, w większości wystarczy godzinka razem z pieczeniem. Potem tylko studzenie i zjadanie.
W tym wpisie mam dla Was trzy kolejne propozycje. Nietypową babkę z chałwą, idealną dla wielbicieli chałwy, ma jedną wadę: nie można się od niej oderwać. Kolejna babka to z serem białym, wilgotna i puszysta, warto ją upiec. I ostatnia babka w tym wpisie to znana wszystkim marmurkowa. Prosta i pyszna. Można udekorować ja cukrem pudrem lub lukrem. Bardzo polecam Wam moje babeczki.
Moje kolejne propozycje na babki:
1. Ucierana babka z chałwą.
Kiedyś piekłam sernik chałwowy i wpadłam na pomysł, żeby upiec babkę. Wyszła idealnie pyszna. Smak chałwy jest bardzo wyczuwalny. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się pyszny zapach. Polecam wielbicielom chałwy nie tylko na świąteczny stół. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
pół szklanki cukru
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
15 dag masła lub margaryny
3 łyżki śmietany 12 %
10 dag chałwy o dowolnym smaku ( ja użyłam sezamowej )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
masło do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki
pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy chałwę i dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy śmietanę, obie mąki i proszek do pieczenia, całość dokładnie ucieramy.
2. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
3. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.
4. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i stapiamy w kąpieli wodnej, następnie dekorujemy babkę i odstawiamy do zastygnięcia.
5. Smacznego.
2. Ucierana babka z twarogiem.
Pysznej babki nie może zabraknąć na moim świątecznym stole. Babkę z twarogiem piekłam pierwszy raz i wyszła bardzo pyszna, puszysta i lekko wilgotna. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
20 dag sera białego ( ja użyłam półtłustego )
półtorej szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
masło do posmarowania foremki
bułka tarta do oprószenia foremki
cukier puder do oprószenia babki
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Następnie dodajemy ser biały i sok z cytryny, dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy mąkę tortową i proszek do pieczenia.
2. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki, posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
3. Babkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Studzimy i wyjmujemy z formy.
4. Babkę oprószamy cukrem pudrem.Smacznego.
Rady:
Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.
3. Babka marmurkowa.
Pyszna i delikatna babka. Wystarczy utrzeć wszystkie składniki i upiec i już mamy babkę. Możemy ją oprószyć cukrem pudrem. Polecam na Wielkanocny stół. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
5 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
25 dag masła lub margaryny
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
masło do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy.
2. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i ucieramy.
3. Foremkę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, następnie wykładamy ciasto ciemne, a na ciemne jasne. Warstwy ciasta możemy lekko przemieszać.
4. Babkę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Studzimy i wyjmujemy z foremki. Kroimy i podajemy.
5. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.