Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babki Wielkanocne cz.2

Przedstawiam Wam moje kolejne przepisy na babki, które udadzą się każdemu. Serdecznie zapraszam.

Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez babki, co roku piekę inną, nie wyobrażam też sobie kupnej babki, nie ma jak świeża, domowa i pachnąca. Upieczenie babki nie wymaga dużo czasu, w większości wystarczy godzinka razem z pieczeniem. Potem tylko studzenie i zjadanie.

W tym wpisie mam dla Was trzy kolejne propozycje. Nietypową babkę z chałwą, idealną dla wielbicieli chałwy, ma jedną wadę: nie można się od niej oderwać. Kolejna babka to z serem białym, wilgotna i puszysta, warto ją upiec. I ostatnia babka w tym wpisie to znana wszystkim marmurkowa. Prosta i pyszna. Można udekorować ja cukrem pudrem lub lukrem. Bardzo polecam Wam moje babeczki.

 


Moje kolejne propozycje na babki:


1. Ucierana babka z chałwą.


Kiedyś piekłam sernik chałwowy i wpadłam na pomysł, żeby upiec babkę. Wyszła idealnie pyszna. Smak chałwy jest bardzo wyczuwalny. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się pyszny zapach. Polecam wielbicielom chałwy nie tylko na świąteczny stół. Zapraszam :)

 

Babki Wielkanocne cz.2


Składniki:

 

Ciasto:

3 jajka

pół szklanki cukru

półtorej szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

15 dag masła lub margaryny

3 łyżki śmietany 12 %

10 dag chałwy o dowolnym smaku ( ja użyłam sezamowej )

2 łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:

masło do posmarowania foremki

bułka tarta do posypania foremki

pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )


Wykonanie:

 

1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy chałwę i dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy śmietanę, obie mąki i proszek do pieczenia, całość dokładnie ucieramy.

 

2. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.


3. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.


4. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i stapiamy w kąpieli wodnej, następnie dekorujemy babkę i odstawiamy do zastygnięcia.


5. Smacznego.

 

2. Ucierana babka z twarogiem.


Pysznej babki nie może zabraknąć na moim świątecznym stole. Babkę z twarogiem piekłam pierwszy raz i wyszła bardzo pyszna, puszysta i lekko wilgotna. Zapraszam :)

 

Babki Wielkanocne cz.2

 

Składniki:

 

Ciasto:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

20 dag sera białego ( ja użyłam półtłustego )

półtorej szklanki mąki tortowej

25 dag masła lub margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

sok z połowy cytryny


Dodatkowo:

masło do posmarowania foremki

bułka tarta do oprószenia foremki

cukier puder do oprószenia babki

 

Wykonanie:

 

1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Następnie dodajemy ser biały i sok z cytryny, dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy mąkę tortową i proszek do pieczenia.

 

2. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki, posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.


3. Babkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Studzimy i wyjmujemy z formy.

 

4. Babkę oprószamy cukrem pudrem.Smacznego.

Rady:

Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.

 

3. Babka marmurkowa.

 

Pyszna i delikatna babka. Wystarczy utrzeć wszystkie składniki i upiec i już mamy babkę. Możemy ją oprószyć cukrem pudrem. Polecam na Wielkanocny stół. Zapraszam:)

 

Babki Wielkanocne cz.2

 

Składniki:


Ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

5 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżka cukru waniliowego

25 dag masła lub margaryny

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao


Dodatkowo:

masło do posmarowania foremki

bułka tarta do posypania foremki


Wykonanie:


1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy.


2. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i ucieramy.


3. Foremkę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, następnie wykładamy ciasto ciemne, a na ciemne jasne. Warstwy ciasta możemy lekko przemieszać.


4. Babkę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Studzimy i wyjmujemy z foremki. Kroimy i podajemy.

5. Smacznego.


Smacznych inspiracji życzę.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak