Na Wielkanocnym stole obowiązkowo musi znaleźć się babka. Powoli będę Wam przedstawiała moje propozycje, a mam ich kilkanaście. Zapraszam do pierwszego wpisu:)
Wśród moich propozycji znajdziecie kilka pomysłów na pyszne babki, które udadzą się każdemu. Bardzo polecam babkę na serku waniliowym, ta babka jest niezwykle puszysta i wilgotna zarazem. Drugą babką, którą Wam polecam jest bajka kajmakowa, bardzo słodka i pachnąca, jej kolor jest cudowny, koniecznie upieczcie ją na świąteczny stół, a Wasi goście będą zachwyceni. Trzecia babka to babka upieczona na mące ziemniaczanej, jest niezwykle sypka, ja osobiście bardzo ją uwielbiam. Może wybierzecie coś z moich propozycji? Koniecznie dajcie znać czy smakowało. Zapraszam :)
Moje pyszne babki:
1. Puszysta babka z serkiem waniliowym.
Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez pysznej babki. Z tego przepisu babka wychodzi idealna, lekko wilgotna i puszysta. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
półtorej szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
15 dag serka homogenizowanego waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki śmietany 12 %
sok z połowy cytryny
10 dag masła lub margaryny
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
masło do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki
pół tabliczki białej czekolady ( 5 dag )
Wykonanie:
1. Jajka,masło lub margarynę, cukier waniliowy i cukier ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo do utartej masy dodajemy serek waniliowy, śmietanę, sok z cytryny, obie mąki i proszek do pieczenia. Całość dokładnie ucieramy.
2. Przygotowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia babki, posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
3. Następnie babkę pieczemy około 50 minut w temperaturze 1
4. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie dekorujemy nią babkę i odstawiamy do zastygnięcia.
5. Smacznego.
2. Ucierana babka puszek.
Niezwykle mięciutka i puszysta babka. Możemy ją upiec na świąteczny stół. Jest szybka, prosta w wykonaniu i zawsze się udaje. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
2 szklanki mąki ziemniaczanej
25 dag masła lub margaryny
półtorej szklanki cukru
szczypta soli
1 cukier waniliowy
6 łyżek mąki tortowej
2 łyżki octu 10 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
cukier puder do posypania babki
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku i nadal ubijamy.
2. Dodajemy mąkę pszenną,ziemniaczaną, sól, proszek do pieczenia i ocet, dokładnie ucieramy na gładką masę.
3. Ciasto przekładamy do formy na babkę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
4. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.
5. Upieczoną babkę studzimy, wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem.
6. Smacznego.
3. Kajmakowa babka z polewą.
Składniki do tej babki dodawałam na ,,oko '' i muszę przyznać, że babka wyszła przepyszna. Idealnie puszysta i mięciutka. Bardzo delikatna w smaku. Z wyczuwalną nutką kajmaku. A polewa na babce jest przepyszna. Polecam na świąteczny stół. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
20 dag masła lub margaryny
pół puszki gotowej masy krówkowej ( 20 dag )
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
Polewa:
pół puszki gotowej masy kajmakowej ( 20 dag )
pół tabliczki białej czekolady ( 5 dag )
Dodatkowo:
bułka tarta do posypania foremki
masło lub margaryna do posmarowania foremki
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę, cukier i jajka dokładnie ucieramy, następnie dodajemy masę krówkową i budyń w proszku, dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy mąkę tortową i proszek do pieczenia, również dokładnie ucieramy.
2. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki, posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
3. Następnie babkę pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Studzimy i wyjmujemy z foremki.
4. Dwie kostki czekolady odkładamy do dekoracji i ścieramy na tarce. Pozostałą czekoladę z kajmakiem przekładamy do miski i roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie jeszcze ciepłą dekorujemy babkę. Dekorujemy również startą czekoladą. Odstawiamy do stężenia.
5. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.