Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babki Wielkanocne cz.1

Na Wielkanocnym stole obowiązkowo musi znaleźć się babka. Powoli będę Wam przedstawiała moje propozycje, a mam ich kilkanaście. Zapraszam do pierwszego wpisu:)

Na Wielkanocnym stole obowiązkowo musi znaleźć się babka. Powoli będę Wam przedstawiała moje propozycje, a mam ich kilkanaście. Zapraszam do pierwszego wpisu:)

Wśród moich propozycji znajdziecie kilka pomysłów na pyszne babki, które udadzą się każdemu. Bardzo polecam babkę na serku waniliowym, ta babka jest niezwykle puszysta i wilgotna zarazem. Drugą babką, którą Wam polecam jest bajka kajmakowa, bardzo słodka i pachnąca, jej kolor jest cudowny, koniecznie upieczcie ją na świąteczny stół, a Wasi goście będą zachwyceni. Trzecia babka to babka upieczona na mące ziemniaczanej, jest niezwykle sypka, ja osobiście bardzo ją uwielbiam. Może wybierzecie coś z moich propozycji? Koniecznie dajcie znać czy smakowało. Zapraszam :)

 

Moje pyszne babki:


1. Puszysta babka z serkiem waniliowym.


Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez pysznej babki. Z tego przepisu babka wychodzi idealna, lekko wilgotna i puszysta. Zapraszam :)

 

Babki Wielkanocne cz.1

 

Składniki:


Ciasto:

3 jajka

półtorej szklanki mąki tortowej

1 szklanka cukru

15 dag serka homogenizowanego waniliowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

pół szklanki śmietany 12 %

sok z połowy cytryny

10 dag masła lub margaryny

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:

masło do posmarowania foremki

bułka tarta do posypania foremki

pół tabliczki białej czekolady ( 5 dag )


Wykonanie:


1. Jajka,masło lub margarynę, cukier waniliowy i cukier ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo do utartej masy dodajemy serek waniliowy, śmietanę, sok z cytryny, obie mąki i proszek do pieczenia. Całość dokładnie ucieramy.


2. Przygotowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia babki, posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.


3. Następnie babkę pieczemy około 50 minut w temperaturze 1


4. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie dekorujemy nią babkę i odstawiamy do zastygnięcia.


5. Smacznego.

 

2. Ucierana babka puszek.


Niezwykle mięciutka i puszysta babka. Możemy ją upiec na świąteczny stół. Jest szybka, prosta w wykonaniu i zawsze się udaje. Zapraszam:)

 

Babki Wielkanocne cz.1

 

Składniki:


Ciasto:

5 jajek

2 szklanki mąki ziemniaczanej

25 dag masła lub margaryny

półtorej szklanki cukru

szczypta soli

1 cukier waniliowy

6 łyżek mąki tortowej

2 łyżki octu 10 %

2 łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:

masło do posmarowania formy

bułka tarta do posypania formy

cukier puder do posypania babki


Wykonanie:

1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku i nadal ubijamy.


2. Dodajemy mąkę pszenną,ziemniaczaną, sól, proszek do pieczenia i ocet, dokładnie ucieramy na gładką masę.


3. Ciasto przekładamy do formy na babkę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.


4. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.


5. Upieczoną babkę studzimy, wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem.


6. Smacznego.

 

3. Kajmakowa babka z polewą.


Składniki do tej babki dodawałam na ,,oko '' i muszę przyznać, że babka wyszła przepyszna. Idealnie puszysta i mięciutka. Bardzo delikatna w smaku. Z wyczuwalną nutką kajmaku. A polewa na babce jest przepyszna. Polecam na świąteczny stół. Zapraszam :)

 

Babki Wielkanocne cz.1


Składniki:


Ciasto:

3 jajka

20 dag masła lub margaryny

pół puszki gotowej masy krówkowej ( 20 dag )

półtorej szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki cukru

1 budyń waniliowy


Polewa:

pół puszki gotowej masy kajmakowej ( 20 dag )

pół tabliczki białej czekolady ( 5 dag )


Dodatkowo:

bułka tarta do posypania foremki

masło lub margaryna do posmarowania foremki


Wykonanie:

1. Masło lub margarynę, cukier i jajka dokładnie ucieramy, następnie dodajemy masę krówkową i budyń w proszku, dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy mąkę tortową i proszek do pieczenia, również dokładnie ucieramy.


2. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki, posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.


3. Następnie babkę pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Studzimy i wyjmujemy z foremki.


4. Dwie kostki czekolady odkładamy do dekoracji i ścieramy na tarce. Pozostałą czekoladę z kajmakiem przekładamy do miski i roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie jeszcze ciepłą dekorujemy babkę. Dekorujemy również startą czekoladą. Odstawiamy do stężenia.


5. Smacznego.

 

 Smacznych inspiracji życzę.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak