Babka szafranowa

Opublikowano: 24.12.2011
Autor: Koper
Babka szafranowa
W tym roku na wigilijnym stole zagości drożdżowa babka w świątecznej odsłonie

Delikatna, niezwykle puszysta, a dzięki odrobince wyjątkowej przyprawy- smakuje naprawdę niezwykle. Taka właśnie jest Babka szafranowa. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku, oczywiście zdążyłam już wypracować własną wersję :)

 

Składniki:

200g mąki + 1 łyżeczka
60g cukru + czubata łyżeczka
łyżka cukru waniliowego
100g masła
1/2 szklanki mleka
25g drożdży
łyżeczka wrzątku
łyżeczka wódki
szczypta szafranu
3 jajka
50g skórki pomarańczowej
cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki, zalać ciepłym mlekiem, zamieszać i odstawić na pół godziny.

Masło roztopić w rondelku i odstawić do wyrośnięcia

Szafran zalać wrzątkiem i wódką, wymieszać

Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodać mąkę przesianą przez sito, wyrośnięte i wyrabiać grubymi końcówkami miksera przez 10 minut. Potem stopniowo dolewać masło, dodać szafran i dalej miksować przez 5 minut, wsypać skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać.

Ciasto ma dość rzadką konsystencję- takie właśnie powinno być.

Niedużą formę do pieczenia babki smarujemy masłem, posypujemy mąką i do tak przygotowanej formy przenosimy drożdżowe ciasto.

Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, aż ciasto wyrośnie prawie do wierzchu formy.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut.

Upieczone, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


prymat