Awokado - "tłusty" owoc

Opublikowano: 07.01.2016
Autor: kuchcik89
Awokado -  "tłusty" owoc
Awokado jest uważane za jedno ze smaczniejszych owoców egzotycznych. Obecnie zyskuje ono coraz większą popularność.

Awokado inaczej smaczliwka właściwa, jest owocem drzewa z rodziny wawrzynowatych.  Drzewa te pochodzą z  Ameryki Południowej, ale obecnie uprawia się je także  w Meksyku, Francji, Hiszpanii i Izraelu.  Owoce awokado pokryte są cienką, ale dosyć twardą skórką, najczęściej o zielonej barwie (w zależności od odmiany, a jest ich ponad 500).

Podczas zakupów owoców, należy wybierać te o niepopękanej skórce, bez skazy.  Awokado warto pozostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej, aby dojrzało. Dojrzały owoc powinien być miękki. Jeżeli jednak po naciśnięciu palcem, wklęśnięcie zostaje na owocu, oznacza to, iż jest przejrzały.

Awokado -

 Znaczną część owocu stanowi niejadalna pestka.  Miąższ ma barwę żółtozieloną  i posiada kremową konsystencję, jest bardzo kaloryczny, w 100 g - 200 kcal. Zawiera w sobie tłuszcze nienasycone, tzw. „dobre tłuszcze”. Owoce te są bogate w witaminy  A,B1, B2, C, K, PP, zawierają także wapń, fosfor i potas.  Posiadają także sporo kwasu foliowego, magnezu, ryboflawiny, niacyny i tiaminy. Awokado jest prawie całkowicie pozbawione cukru, dlatego zalecane jest w diecie cukrzycowej.  Mimo, iż awokado wpływa korzystnie na nasze zdrowie, powinno być spożywane z umiarem ze względu dużą zawartość tłuszczu.

Awokado spożywa się zazwyczaj na surowo, gdyż podczas obróbki termicznej owoc nabywa gorzkiego smaku. Po wyjęciu pestki owoc należy skropić lekko sokiem z cytryny, aby miąższ nie ściemniał. Wydrążony miąższ może być składnikiem past lub sałatek, można serwować także połówki awokado faszerowane według uznania np. warzywami lub owocami morza.  Może być także składnikiem sufletów, musów i sosów lub stanowić przybranie zup, surówek, dań głównych.

Ciekawostki:

  • z awokado tłoczy się olej spożywczy, nie jest on jednak zbyt popularny w naszym kraju
  • awokado nazywane jest także owocem maślanym ze względu na dużą zawartość tłuszczu
  • owoc jest głównym składnikiem meksykańskiego sosu- guacamole
  • awokado ma szerokie zastosowanie w kosmetologii
  • wg wierzeń  Inków, owoc ten ma działanie miłosne

 

Poniżej mój ulubiony przepis na pastę z awokado i ogórków kiszonych

Awokado -

 Składniki:

2 awokado

2 ogórki kiszone

sól, pieprz

sok z cytryny

 

Przygotowanie:

Miąższ awokado zblendować lub rozgnieść widelcem. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, dodać do miąższu, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość wymieszać. Podawać z pieczywem.

prymat