Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

A la szarlotka na kefirze z gruszkami korzennymi

Wariacja na temat szarlotki :)

A la szarlotka na kefirze z gruszkami korzennymi


Składniki:

  • szklanka kefiru- w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki mąki
  • 1.5 łyżki błonnika owsianego*
  • 2/3 szklanki cukru
  • jajko
  • 125g miękkiego masła
  • łyżeczka proszku
  • łyżeczka przyprawy do jabłecznika (u mnie Kotanyi)
  • 1-2 jabłka (w zależności od wielkości)
  • 3 kawałki gruszek korzennych, takich z zalewy (np firmy "Krokus")

 

 

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, odsączamy z nadmiaru soku.

Gruszki wyjmujemy z zalewy, kroimy na małe kawałki, osuszamy ręcznikiem.

Do miseczki wkładamy masło, wsypujemy cukier i miksujemy, aż powstanie gładka masa. Wbijamy jajko, ponownie miksujemy. Wlewamy kefir, dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstanie ciasto o konsystencji śmietany.

Formę o średnicy 22cm smarujemy masłem, posypujemy mąką.

Wykładamy połowę ciasta, układamy starte jabłka, gruszki, posypujemy przyprawą korzenną do jabłecznika i wykładamy drugą połowę ciasta.

Pieczemy około 45-50 minut w temp 180st.

Posypujemy cukrem pudrem.

 

* Jeśli nie macie to pomińcie. Ja ostatnio dodaję go prawie do wszystkiego :)

 

A la szarlotka na kefirze z gruszkami korzennymi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak