Składniki:
- szklanka kefiru- w temperaturze pokojowej
- 2 szklanki mąki
- 1.5 łyżki błonnika owsianego*
- 2/3 szklanki cukru
- jajko
- 125g miękkiego masła
- łyżeczka proszku
- łyżeczka przyprawy do jabłecznika (u mnie Kotanyi)
- 1-2 jabłka (w zależności od wielkości)
- 3 kawałki gruszek korzennych, takich z zalewy (np firmy "Krokus")
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, odsączamy z nadmiaru soku.
Gruszki wyjmujemy z zalewy, kroimy na małe kawałki, osuszamy ręcznikiem.
Do miseczki wkładamy masło, wsypujemy cukier i miksujemy, aż powstanie gładka masa. Wbijamy jajko, ponownie miksujemy. Wlewamy kefir, dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstanie ciasto o konsystencji śmietany.
Formę o średnicy 22cm smarujemy masłem, posypujemy mąką.
Wykładamy połowę ciasta, układamy starte jabłka, gruszki, posypujemy przyprawą korzenną do jabłecznika i wykładamy drugą połowę ciasta.
Pieczemy około 45-50 minut w temp 180st.
Posypujemy cukrem pudrem.
* Jeśli nie macie to pomińcie. Ja ostatnio dodaję go prawie do wszystkiego :)