Aktualności Doradcy Smaku

dix_0697

Jak przyrządzić prawdziwe włoskie makarony?

Kochamy włoską kuchnię. Takie przysmaki, jak pizza, pasta czy lasagne należą do ulubionych. Trudno znaleźć osobę, która ich nie lubi. Od czego jednak rozpocząć przygodę z włoską kuchnią? To proste - od makaronów! Są łatwe do przyrządzenia, jest mnóstwo możliwości ich przygotowania, a do tego są po prostu pyszne.

Z czym podawać makaron?

Włosi to "makaroniarze". Nikt tak dobrze jak oni nie potrafi wyliczyć wszystkich rodzajów popularnego mącznego produktu. Między innymi mamy zatem cienkie spaghetti, grube tagliatelle, bucatini w rurkach czy płaty lasagne będące podstawą makaronowej zapiekanki. Serce Włocha (i nie tylko) skradniesz, jeśli zdobędziesz się na trud samodzielnego przygotowania makaronu. Niezależenie od rodzaju, makaron jest tak wdzięcznym produktem, że dobrze smakuje niemalże z każdym dodatkiem. Ser, warzywa, mięso, a do tego oczywiście przyprawy.  Włosi je kochają, a świeże zioła chętnie uzupełniają suszonymi, które są bardzo aromatyczne. Na  półkach obowiązkowo stawiają suszoną bazylię, oregano, tymianek, rozmaryn, pieprz czy estragon. Ich kuchnia jest niezwykłą ucztą dla zmysłów, pełną smaków i zapachów. Ma też inną istotną zaletę – Włosi gotują w oparciu o proste przepisy. Wychodzą z założenia, że siła potrawy tkwi w użytych produktach, które powinny być doskonałej jakości. Jednym z moich najintensywniejszych wspomnień z Włoch jest obecność ziół i świetnej oliwy z oliwek, która zawsze stała na stole. W każdej chwili można było po nią sięgnąć, zamoczyć w niej chleb, skropić nią makaron, sałatę czy pizzę. Jak wiadomo – tłuszcz jest nośnikiem smaku, a oliwa fantastycznie rozprowadza go po podniebieniu. Doskonałym przykładem jest makaron z oliwą i czosnkiem – znany jako aglio olio.

Smaki świata - doskonały dodatek zawsze pod ręką

 Powszechnie wiadomo, że sukces kuchni śródziemnomorskiej polega na produktach doskonałej jakości. Włosi słyną z makaronów, szynek, kiełbas czy aromatycznych serów. Ważne są również dojrzałe warzywa, na przykład pachnące i słodkie czerwone pomidory, które w Polsce są dostępne jedynie przez kilka letnich miesięcy. Na szczęście znamy sposób na to, jak zastąpić świeże pomidory - Pomidory suszone są najlepszym z nich. Szczególnie jesienią i zimą, kiedy cierpimy na ich niedostatek, warto mieć je pod ręką, gdyż sprawdzą się jako charakterystyczny dodatek do praktycznie każdego rodzaju posiłku. Do tego garść oliwek, kaparów i świetny dodatek ożywiający danie gotowy!

Jeśli szukacie pomysłów, co podać jako przekąskę przed daniem głównym, koniecznie zajrzyjcie TUTAJ.

 

Włoska kuchnia uwodzi smakiem, a jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań są makarony. Mnie ta kuchnia urzekła szczególnie. Chciałbym zaproponować Wam kilka sprawdzonych, a jednocześnie prostych klasyków makaronowych prosto z Italii.

   

Spaghetti bolognese

 

Spaghetti z bazyliowym pesto

 

Spaghetti z suszonymi pomidorami i boczkiem

 

   

Spaghetti z kurkami w sosie śmietanowym

 

Spaghetti aglio olio

 

Bucatini z grillowanym kurczakiem

 

Komentarze

  • 0
    received_575618672618645
    Opublikowano

    jejkuchnia

    Uwielbiam makarony. :)

Dodaj komentarz