Przepis i sposób przygotowania na: Jak zrobić spaghetti bolognese?
Do garnka wlej olej i dodaj pokrojone w drobną kosteczkę warzywa: czosnek, cebule, seler naciowy, marchewkę, pora.
Następnie dodaj mięso mielone, sól i pieprz do smaku i smaż całość przez około 10 minut na średnim ogniu.
Kiedy warzywa z mięsem lekko się podsmażą, dodaj mleko, pomidory w puszce, wodę, ziele angielskie i suszoną bazylię.
Całość gotuj na średnim ogniu przez około 25 minut.
Ważne jest, żeby przemieszać sos od czasu do czasu, aby nie przywarł do garnka.
Kiedy z sosu odparuje większość wody, a mięso będzie miękkie, dodaj 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i – gotowe.
Na średnio rozgrzaną patelnię wrzuć masło i dodaj kilka listków szałwii. Poczekaj, aż masło lekko się roztopi, a szałwia odda swój aromat .
Następnie dodaj sos boloński oraz ugotowany makaron i zagrzej wszystko na patelni.
Kiedy makaron jest ciepły, danie jest gotowe.
Posyp spaghetti świeżo startym parmezanem i udekoruj świeżą bazylią. Smacznego!