Grillowe specjały nie muszą ograniczać się do kiełbaski czy karkówki. Kiedy już nasycimy się podstawowymi daniami z rusztu, zaczynami poszukiwać nowych wyzwań kulinarnych…
Takim prostym i zarazem ciekawym pomysłem są szaszłyki. Co ciekawe szaszłyk nie pochodzi wcale, jakby się mogło wydawać, z ojczyzny barbecue – Stanów Zjednoczonych. Pochodzący z centralnej Azji szaszłyk to sposób przyrządzania potrawy polegający na nabijaniu kawałków mięsa.
Dziś szaszłyki znane są na całym świecie i przybierają ciekawe formy – od tradycyjnych szaszłyków bazujących na mięsie i warzywach po szaszłyki z owoców w czekoladzie. Jednak szaszłyki w grillowej kuchni polskiej cieszą oko nie tylko ciekawymi kombinacjami smaków, ale też feerią apetycznych kolorów. Choć wymagają nieco więcej przygotowań niż inne dania z grilla, zawsze są dobrym pomysłem na urozmaicenie grillowego menu. Wystarczy pokroić składniki w kawałki, nabić na szpadkę, przyprawić i grillować.
Dzięki nieograniczonym możliwościom łączenia składników szaszłyki mogą być jednocześnie połączeniem smaków mięsa, ryb, warzyw, owoców i grzybów. Obok tradycyjnych składników jak boczek, karkówka, cebula czy pieczarki można spróbować bardziej egzotycznych dodatków takich jak ananas czy krewetki. A nawet tofu – składnik równie tajemniczy co modny.
Porada
Do przygotowania szaszłyków przydadzą się wykałaczki lub bambusowe patyczki. Warto też zaopatrzyć się w aluminiowe tacki, które ułatwią przyrządzanie tej potrawy na ruszcie.