Coraz zimniejsze jesienne dni sprawiają, że mamy ochotę na treściwe i sycące posiłki. Dobrym rozwiązaniem na pożywny obiad jest mięso wołowe. Warto zastanowić się, jakie dania można z niego przygotować, a jest ich bez liku!
Wołowina ma wiele cennych wartości odżywczych. Jest źródłem stosunkowo łatwo przyswajalnego białka, zawiera wiele żelaza oraz pomaga uzupełnić witaminę B12. Szczególnie jej obecność w diecie powinni uwzględnić wszyscy aktywnie uprawiający sport. Co wreszcie bardzo ważne – przy odrobinie starania można wydobyć z niej wyjątkowy smak, różniący się od smaku wieprzowiny czy powszechnego drobiu.Świetnym pomysłem na obiad jest gulasz wołowy. W sklepach można z łatwością dostać mięso przeznaczone właśnie do gulaszu, pokrojone i gotowe do użycia. Ważne, żeby do mięsa przyrządzić odpowiednio przygotowany i doprawiony sos. Przydatny okazuje się koncentrat pomidorowy, który przyprawia się solą, pieprzem, kminkiem, sproszkowaną papryką czy tymiankiem. Możemy sobie ułatwić zadanie i użyć gotowej mieszanki przypraw przeznaczonej właśnie do gulaszu.
Wołowina to także sposób na przystawkę. Znanym i cenionym daniem polskiej kuchni jest tatar, czyli zmielone lub posiekane surowe mięso wołowe z dodatkiem oleju, żółtka, cebuli i przypraw. Wybierając mięso powinniśmy być wyjątkowo uważni – po pierwsze musi być bardzo świeże, a po drugie chude. Dobrze nadaje się do tego polędwica. Zazwyczaj w roli przypraw pojawiają się nieodłączne sól i pieprz, ale oczywiście warto pokusić się o inne sposoby wydobycia z niego smaku. Tatar najczęściej podaje się w naczyniu i kładzie na niego żółtko ze sparzonego jaja, ale równie dobrze smakował będzie w postaci pasty do smarowania kromek albo małych grzanek.
Bardzo dobrym pomysłem na smaczny i zdrowy posiłek jest pieczeń wołowa. Można ją jeść na gorąco, jako danie obiadowe, i na zimno – jako wędlinę. Mięso na pieczeń warto natrzeć przyprawami, np. majerankiem, pieprzem, rozmarynem, a przed włożeniem do piekarnika obsmażyć je na patelni. To wszystko, żeby nie wyschło i nie straciło soczystości w czasie pieczenia. Do pieczeni polecam dodać pasujące zioła, np. liść lubczyku.
|
Fani soczystego i jak najmniej przetworzonego mięsa na pewno docenią steki wołowe. Najlepszą częścią do ich przyrządzania jest antrykot, rostbef lub polędwica. Mimo że przygotowanie steka nie wydaje się skomplikowane i sprowadza się w zasadzie do usmażenia go na patelni, nie jest to wcale zadanie łatwe i wymaga wprawy i znajomości kilku zasad, z których najważniejsze to:
1. nie wrzucajmy na patelnię mięsa zimnego dopiero wyjętego z lodówki;
2. nie nakłuwajmy mięsa w czasie smażenia;
3. nie krójmy mięsa bezpośrednio po usmażeniu. Pozwólmy mu odpocząć.
Nieco bardziej złożonym daniem są bitki wołowe. Dobrze smakują, jeśli przez noc zamarynuje się je w soli, pieprzu, oleju i przyprawach. Można też użyć do tego gotowej marynaty w płynie. Po obsmażeniu mięso wystarczy dusić w rondlu razem z cebulą, czosnkiem i wodą. Do sosu warto dosypać trochę mąki, żeby całość zgęstniała. W czasie duszenia mięsa koniecznie dodajmy ziele angielskie, liść laurowy i majeranek, całością całość nabierze głębokiego smaku. Jeśli skorzystacie z tych zasad, możecie być pewni, że bitki będą soczyste, kruche i bardzo, bardzo smaczne. Idealne na jesienny obiad!
Jak widać, wieprzowina i drób to nie wszystko. Warto pamiętać o wołowinie, z której można przyrządzić bardzo wiele smacznych i pożywnych dań. Jest ona nieco droższa od wieprzowiny i drobiu, ale nie trzeba przecież od razu kupować japońskiej wołowiny Kobe. Potrawy wymienione powyżej to tylko przykłady, jest ich znacznie więcej – każdy znajdzie coś dla siebie. Ważne tylko, żeby kupić dobrej jakości mięso, a reszta już pójdzie!
Polecam!
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
Antrykot wołowy z warzywami |
|
Wołowina w piwie |
|
Pieczeń wołowa z grzybami |
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
Pierogi z wołowiną i soczewicą |
|
Wolno duszona wołowina |
|
Klops z mięsa wołowego |