Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 1 kg. np kark wołowy
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
kolendra mielona
sól
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
olej rzepakowy do smażenia
grzyby suszone 2 garście
wino czerwone 200 ml
bulion mięsny 500 ml
śmietana 30% 200 ml
mąka pszenna 2 łyżki

Porada

Polecam na rodzinny , świąteczny lub niedzielny obiad.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami

Kroki postępowania

1
Wołowinę umyć , osuszyć , natrzeć przyprawami z każdej strony , posypać pokruszonymi liśćmi laurowymi. Odstawić mięso na godzinę.
Krok 1 - Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami	 foto
2
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie , odstawić także na godzinę.
Krok 2 - Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami	 foto
3
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy , obsmażyć mięso z każdej strony na rumiano. Zdjęć z patelni , przełożyć do naczynia żaroodpornego. ( pamiętając by nie nakłuwać mięsa widelcem)
Krok 3 - Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami	 foto
4
Grzyby odcedzić , ponownie opłukać pod bieżąca wodą. Do tłuszczu po smażeniu mięsa wlać wywar/bulion mięsny ,wino oraz dodać grzyby.
Krok 4 - Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami	 foto
5
Sos doprowadzić do zagotowania , przelać do pieczeni. Wołowinę piec pod przykryciem 2 godz w piekarniku nagrzanym do 200 st. W połowie pieczenia przekręcić mięso na drugą stronę.
Krok 5 - Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami	 foto
6
Upieczoną wołowinę wyjąć z naczynia żaroodpornego , pokroić w plastry w poprzek włókien.
Krok 6 - Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami	 foto
7
Pozostały sos z grzybami przelać do garnka. Śmietanę połączyć z mąką pszenną oraz paroma łyżkami sosu, energicznie mieszając przelać do garnka , zagotować. Mięso podawać polane sosem z pieczonymi ziemniakami lub kaszą.
Krok 7 - Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami	 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 02.06.2016 21:18
Polecam serdecznie :) Danie idealne dla pań i panów :) Przez żołądek do serca :)
Urszula Świeca 02.06.2016 20:28
Smaczne.))
Ela427 02.06.2016 12:51
pysznie wygląda
Ola1984 02.06.2016 12:05
Pyszne, pożywne i konkretne danie :) Klasyka w najpyszniejszym wydaniu.
justynkag 02.06.2016 06:55
Wyśmienite danie. Jakbym zaserwowała mojemu lubemu to nosiłby mnie chyba na rękach :)
MAR3STA 01.06.2016 22:34
pyszne danie
ada.la 01.06.2016 22:28
pyszny obiadek
halina17 01.06.2016 22:20
Smaczne danie.
SzczyptaChili 01.06.2016 21:39
Oj była pyszna :) Dziękuję :)
RenataZ-et 01.06.2016 21:09
wygląda bardzo apetycznie i te grzybki do tego... mniam!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak