Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z wołowiną, soczewicą i ziołowym sosie

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 70 dag
jajko 1 sztuka
gorąca woda

Farsz

mięso wołowe 1/2 kg
soczewica 15 dag
marchewka 1 sztuka
cebula 2 sztuki
oliwa 4 łyżki
sól i pieprz do smaku

Sos ziołowy

mleko 1,5 szklanki
masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 listki
Rozmaryn suszony Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z wołowiną, soczewicą i ziołowym sosie

Kroki postępowania

1
Farsz: Wołowinę gotuję w małej ilości wody z marchewką aż będzie miękkie, wyjmuję, studzę, wywar zostawiam,
Krok 1 - Pierogi z wołowiną,  soczewicą i ziołowym sosie foto
2
w osobnym garnku gotuję w małej ilości wody drobną soczewicę, ugotowane mięso mielę w maszynce do mięsa, mieszam z soczewicą, cebulę siekam drobno, podduszam na oliwie dodaję do masy, doprawiam solą i pieprzem, gdyby masa okazała się za sucha dolewam kilka łyżek wywaru z mięsa.
Krok 2 - Pierogi z wołowiną,  soczewicą i ziołowym sosie foto
3
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko, mieszamy, wlewamy stopniowo dość ciepłą wodę około 70 *c i powoli zagniatamy ciasto, dozując ilość wody tak aby zagnieść elastyczne miękkie ciasto. Wałkuję na ciasto wykrawam kółeczka nadziewam mięsem,zlepiam brzegi, układam na ściereczce.
Krok 3 - Pierogi z wołowiną,  soczewicą i ziołowym sosie foto
4
Sos: Mleko zagotowuję z suszonym rozmarynem i liśćmi laurowymi-przecedzam przez drobne sitko, zioła wyrzucam, mleko stawiam znów na palnik na wolniutki ogień.Na patelni rozpuszczam masło wsypuję mąkę i robię zasmażkę , bulgoczącą wlewam do mleka i trzepaczką energicznie mieszam do momentu zgęstnienia sosu, doprawiam solą pieprzem gałka muszkatołową oraz sokiem z cytryny do smaku.
Krok 4 - Pierogi z wołowiną,  soczewicą i ziołowym sosie foto
5
Pierożki gotuję w osolonej wodzie, wykładam na talerz, polewam gorącym sosem.
Krok 5 - Pierogi z wołowiną,  soczewicą i ziołowym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 11.05.2016 14:51
ale smacznie wyglądają. I piękne zdjęcia!!
krokus 08.05.2016 22:12
Fajne pierogi, ja robiłam ale z samą soczewicą, też były pyszne
ada.la 08.05.2016 16:49
smaczne pierogi
Grazyna0211 08.05.2016 14:12
smaczne pierogi
agnieszka214 08.05.2016 13:39
Takie pierożki bym zjeść mogla
AZgotuj 08.05.2016 12:37
kocham pierogi, zjadłabym :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak