Boże Narodzenie to najbardziej uroczyste, tradycyjne polskie święto. Głównym akcentem Bożego Narodzenia wciąż pozostaje wieczerza wigilijna, którą spędzamy w rodzinnym gronie przy suto zastawionym stole pełnym postnych przysmaków.
Na polskich stołach w ten wyjątkowy wieczór często króluje karp i inne potrawy przygotowywane zgodnie z przekazywaną z pokolenia na pokolenie tradycją. Na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw, co jest nie lada wyzwaniem dla osób przygotowujących kolację wigilijną. A przecież to dopiero wstęp do kolejnych dwóch dni świąt. Specjalnie na tę okazję przygotowałem dla Was kilka inspiracji!
Może zamiast czerwonego barszczu w tym roku wybierzecie jedną z tych dwóch propozycji?
Zupa rybna | Krem grzybowy |
Ryby na kilka sposobów....
Śledzie w słodkiej cebuli | Ryba w galarecie |
Przygotowałem dla Was również coś wyjątkowego. Andrzej Polan specjalnie dla Czytelników serwisu zdradził jak święta wyglądają u niego w domu oraz podzielił się z Wami sprawdzonymi sposobami na np. przygotowanie barszczu. Na wywiad zapraszam TUTAJ.
Czy wiesz że ...?
Z Wigilią Bożego Narodzenia wiąże się szereg staropolskich przesądów. Wierzono, że w tym dniu nie wolno się sprzeczać, bo inaczej niezgoda i smutek zapanują w domu na najbliższy rok.
Przesąd mówi, że jeżeli w Wigilię domostwo odwiedzi jako pierwszy mężczyzna – cały przyszły rok będzie obfitował w szczęście i dobrobyt. Pojawienie się za to kobiety zwiastuje pecha.
Tuż przed wieczerzą należy umyć ręce w srebrnych i złotych monetach. Czynność ta ma sprowadzić na nasz dom dobrobyt.
W niektórych rejonach Polski pod obrusami trzymano słomę lub siano. Tam gdzie podkładano słomę, obowiązywał zwyczaj wyciągania po jednej przez każdego z uczestników wieczerzy. Od tego, jakiego rodzaju słomkę (prostą lub wygiętą) wyciągnięto zależał cały przyszły rok.