Przed nami zimowe, chłodne dni. Często chodzimy zmarznięci, a nasza odporność jest wystawiona na próbę. Bardzo dobrym sposobem ogrzania się, wzmocnienia i poprawy odporności jest picie rozgrzewających napojów.
Picie ciepłych, doprawionych odpowiednimi przyprawami i zawierających wartościowe dodatki, napojów pomoże się rozgrzać po długim, zimowym spacerze, przegonić nadchodzące przeziębienie i wzmocnić odporność.
Polecam Wam kilka sprawdzonych przepisów na rozgrzewające napoje. Bazą dla takich zimowych napojów mogą być:
- gotowane suszone owoce (jabłka, śliwki, daktyle, gruszki);
- herbaty owocowe (np. malinowa, jabłkowa, żurawinowa);
- kompoty z owoców sezonowych (jabłek, gruszek, śliwek) lub owoców cytrusowych (pomarańczy, grejpfrutów, cytryn);
- soki jabłkowe;
- herbaty ziołowe (rumianek, liście maliny, rooibos, hibiskusowa);
- napoje roślinne (”mleko” migdałowe, kokosowe, sojowe);
- mleko.
Kluczowymi dodatkami w takich napojach są korzenne przyprawy:
Goździki – mają intensywny aromat i lekko pikantny smak. Goździki działają przeciwzapalne i antyseptyczne. Są znakomitym antyutleniaczem i z tego powodu spowalniają procesy starzenia i mają właściwości przeciwnowotworowe. Bez goździków trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia – są obecne w wielu świątecznych potrawach.
Cynamon - ma ciepły, korzenny zapach. Ma działanie antynowotworowe, przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. W kuchni polskiej stosowany jest głównie do ciast, deserów, napojów.
Gałka muszkatołowa – cechuje ją gorzkawy-korzenny smak. Doprawia się nią sosy, mięsa, ale także desery i napoje. Gałka muszkatołowa, oprócz, właściwości przeciwbólowych, pobudza trawienie.
Nasiona kolendry – wzmacnia organizm i ma sporo przeciwutleniaczy. Potrawom i napojom nadaje charakterystyczny smak i zapach.
Imbir – skuteczny wleczeniu przeziębień, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Mocno rozgrzewa i poprawia krążenie. Jest wręcz nieodzowny w zimowych napojach rozgrzewających. Polecam wersję suszoną i mieloną oraz jego świeży korzeń.
Anyż – wszyscy kojarzymy charakterystyczny i słodkawy zapach anyżu. Ma działanie wykrztuśne, lekko pobudzające. Anyż jest dodawany do dań słodkich i wytrawnych.
Kardamon – jest skuteczny w leczeniu przeziębień, odchudzaniu i dolegliwości układu pokarmowego. Pobudza apetyt, wzmocni odporność. Dlatego zalecany jest do zimowych, rozgrzewających napojów.
Ziarna czarnego pieprzu – dodają pikantnego i lekko ostrego smaku. Pieprz wzmacnia odporność i pomaga spalać tkankę tłuszczową. Jest dodawany do wersji indyjskiego napoju na bazie czarnej herbaty – chai masala.
Kurkuma – ta przyprawa ma bardzo wiele pozytywnie wpływających na nasz organizm właściwości. Kurkuma poprawia pracę mózgu, wzmacnia odporność. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, oczyszczające i antynowotworowe. Do napojów można dodawać kurkumę mieloną lub świeży korzeń.
Teraz czas na przepisy! Polecam Wam niezwykle aromatyczny i energetyczny kompot z owoców cytrusowych. Pyszną propozycją jest rozgrzewający napój jabłkowy, zrobiony na bazie soku jabłkowego ze świeżym imbirem i goździkami.
Tradycyjnym świątecznym przepisem jest kompot z suszonych owoców. Jest pachnący, poprawia trawienie i jeśli dodamy do niego korzennych przypraw – rozgrzewający.
Na koniec coś dla łasuchów, czyli czekolada z piankami. Możecie jej smak zaostrzyć odrobiną pieprzu, a aromatu dodać przyprawiając ją cynamonem i kardamonem.
Zachęcam was do komponowania własnych napojów, ze smaków i dodatków, które lubicie. Wykorzystujcie zioła i owoce, mieszajcie przyprawy i dodatki. I trzymajcie się ciepło!