Najlepiej dojrzewają w letnim słońcu, zachwycają niezwykłą barwą i wspaniałym smakiem. Pomidory to jeden z naszych ulubionych przysmaków, a w sierpniu nadchodzi prawdziwy boom na te cenne i wartościowe warzywa. Zapraszamy na sierpniowe dania z pomidorów!
Pomidory przywędrowały do Europy z Ameryki, a wcześniej nie były poza nią znane. Sama nazwa może być nieco myląca, bo oznacza po prostu „złote jabłko”. Dlaczego? Prawdopodobnie pomidory, które zobaczyli na odkrytym lądzie konkwistadorzy miały złoty połysk, a kształtem przypominały znane w Europie jabłka. Co ciekawe, dyskusyjną kwestią jest to, czy pomidory należą do warzyw, czy owoców. Oczywiście powszechnie przyjmuje się, że to warzywa – jemy je raczej jako dodatek do dań głównych, a nie na deser. Tak też klasyfikuje się je w przypadku uregulowań dotyczących handlu i przepływu towarów. Trzeba jednak zauważyć, że z czysto botanicznego punktu widzenia pomidory to owoce! Owoce czy warzywa, jedno jest pewne – pomidory są po prostu przepyszne i wyjątkowe.
Zastosowań pomidorów znajdziemy całe mnóstwo. Wybornie smakują już na surowo. Pokrojony pomidor to jeden z naszych ulubionych dodatków na kanapkę czy znakomity dodatek do sałatki. Nie mniejszą popularnością cieszą się pomidory przetworzone – nie wyobrażamy sobie wielu dań bez sosu pomidorowego, keczupu czy przecieru. Z pomidorami można także z powodzeniem eksperymentować i próbować nowych smaków – znajdziemy wiele pomysłów na ciekawe i oryginalne dania, które mogą stać się prawdziwym hitem kulinarnym!
Co przygotujemy z pomidorów? Inspiracji i pomysłów możemy szukać wszędzie, a znajdziemy ich naprawdę bardzo dużo. Bardzo wygodny w użyciu jest włoski sos pomidorowy, który można przygotować samemu w większej ilości, a następnie poprzelewać do słoików, dzięki czemu będzie go można używać jeszcze długo i dodawać do przeróżnych dań. Świetny pomysł na proste, szybkie i pyszne danie to zupa krem z pomidorów. Smakuje naprawdę znakomicie, a jeśli chcemy dodać mu dodatkowego aromatu, możemy połączyć smak pomidorów na przykład z serkiem pleśniowym. A kto lubi próbować mniej znanych dań, może poeksperymentować z pomidorami zapiekanymi, które ciekawie nie tylko smakują, ale także wyglądają!
Nie zapominajmy również, że pomidory mają bardzo wiele cennych właściwości. Zawierają likopen o działaniu przeciwutleniającym. Są także źródłem potasu, a także witaminy C czy witaminy E. Pomidory to także znakomity przysmak dla wszystkich dbających o linię, ponieważ są niskokaloryczne.
Pomidory dostaniemy praktycznie przez cały rok, ale musimy pamiętać o tym, że smak tych szklarniowych nijak się ma do smaku pomidorów sezonowych. Sezon na pomidory już się rozpoczął, dlatego korzystajmy i jedzmy je, póki są świeże, aromatyczne, piękne i pyszne. Znajdziemy bardzo dużo interesujących przepisów. Poniżej zamieszczam kilka, które mogą służyć za inspirację. Smacznego!
Zapiekane pomidory z wieprzowiną i ryżem |
|
Tarta z grzybami leśnymi, sałatą rukola i pomidorami koktajlowymi |
|
Zrazy wieprzowe z pomidorami |
Penne z pomidorami i kurczakiem |
|
Kopytka pieczone z młodą kapustą w sosie pomidorowym |
|
Pomidory nadziewane sałatką |