Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka pieczone z młodą kapustą w sosie pomidorowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

0,5 kg ziemniaków
1 szklanka maki pszennej
1 małe jajko
pół młodej kapusty
400 ml passaty pomidorowej
1 cebula
pół pęczka koperku
garść startego sera długodojrzewającego
sól
pieprz
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka pieczone z młodą kapustą w sosie pomidorowym

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (ja użyłam gotowanych dzień wcześniej). Ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy, dodajemy jajko i mąkę. Ilość mąki ciężko ustalić, ziemniaki przecież różnie się zachowują. Ciasto na kopytka musi być na tyle mączne, żeby można było bez problemu uformować z niego długi wałek. Nie przesadzajcie jednak z ilością mąki, lepiej solidniej posypać stolnicę, niż pakować całą mąkę w kluchy. Uformowany wałek lekko spłaszczamy nożem i odcinamy średniej wielkości kopytka. Wrzucamy je do gotującej wody i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy chwilę na oleju. Dodajemy poszatkowaną kapustę, smażymy 2 minuty (ma być lekko twarda). Wszystko zalewamy passatą, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek, zagotowujemy i odstawiamy. Ugotowane kopytka mieszamy z kapustą i sosem, posypujemy serem i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach, około 20 minut.


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 07.07.2017 22:26
Bardzo fajny pomysł na pożywne danie :) Super!
SzczyptaChili 06.07.2017 18:17
Ciekawa propozycja podania kopytek , wyglądają bardzo smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak